19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi de până la 2.900 de lei dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Amenzi de până la 2.900 de lei dacă nu ai cauciucuri de iarnă


Vremea rea s-a instalat în ţară, iar în mai multe zone ale țării zăpada s-a așternut deja pe șosele, iar cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, în caz contrar puteți plăti amenzi de până la 2.900 de lei.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5/2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.
Cei care circulă însă pe șosele cu mașinile neechipate de iarnă risca amenzi între 1.300 și 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Anvelopele all-season nu sunt asimilate celor de iarnă

Potrivit Registrului Auto Român, anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă.
Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS