Acasă Actualitate Șeful ANAF: Persoanele care își plătesc impozitele la timp ar putea primi...

Șeful ANAF: Persoanele care își plătesc impozitele la timp ar putea primi un bonus

-

​Persoanele care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp ar putea beneficia, de la 1 ianuarie 2020, de un bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen.

Aceasta susține că a fost întocmit un proiect de act normativ, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie.

„Am realizat studiul de impact pe acest segment al celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp. Am identificat contribuabilii care se regăsesc în situaţia de a putea fi premiaţi. Reprezintă un număr semnificativ.

Ce prevede proiectul de act normativ

A fost creionat proiectul de act normativ care reglementează două aspecte.

Cum avem aşa-zisa listă neagră, vom avea trimestrial, în acelaşi ritm, lista albă, iar pe de altă parte proiectul de act normativ vizează acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen de către bunii plătitori”, a afirmat Călugăreanu la Antena 3, citată de Agepres.

Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată.

A fost reglementată problema listei negre

Călugăreanu a mai vorbit și despre lista neagră în cazul persoanelor fizice. A spus că aceasta a fost eliminată în cazul persoanelor fizice, din cauza unor probleme ale ANAF.

„A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice.

S-a eliminat această obligaţie, mai ales că în evidenţa fiscală care priveşte persoanele fizice au fost o serie de probleme din interior şi atunci s-a eliminat obligativitatea de a pune pe lista neagră persoanele fizice.

Ideea este că de aceea am simţit nevoia să creăm un instrument pentru bunii plătitori, pentru că pentru persoanele fizice şi juridice care s-au confruntat cu dificultăţi financiare reale s-a aprobat Ordonanţa 6.

Aceasta prevede două categorii de măsuri.

Contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante şi care nu au avut posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani.

Sunt acolo o serie de facilităţi care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii şi anularea accesoriilor.

Pentru cei care-şi achită obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor şi penalităţilor”, a spus șefa ANAF.

ȘTIRI VIDEO GdS