16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii din şcoli şi grădiniţe vor alerga la fiecare șase luni după adeverinţe de non-violator

Angajaţii din şcoli şi grădiniţe vor alerga la fiecare șase luni după adeverinţe de non-violator

Cadrele didactice, dar şi ceilalţi angajaţi din unităţile de învăţământ trebuie să prezinte certificatul prin care să dovedească faptul că nu au comis infracţiuni sexuale de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Managerii unităţilor şcolare din judeţul Dolj spun că în această lege sunt multe necunoscute, în sensul că şi dacă o persoană se află în registrul naţional nu este o prevedere prin care să îi desfacă contractul de muncă. De asemenea, acest certificat trebuie reînnoit la fiecare şase luni, ceea ce înseamnă că la fiecare jumătate de an mii de cadre didactice şi angajaţi se vor duce la secţiile de poliţie pentru a li se elibera un nou document.

Cadrele didactice, dar şi personalul auxiliar şi nedidactic din unităţile şcolare au început în aceste zile goana după certificatele prin care dovedesc că nu sunt violatori sau nu au exploatat în scop sexual minori. Fiecare unitate şcolară are propria procedură. Sunt însă multe întrebări la care managerii nu au răspuns.


La Liceul de Arte „Marin Sorescu“, de exemplu, managerul a făcut rost de modelul de cerere pe care trebuie să îl depună angajaţii la poliţie. Nu se ştie însă cum trebuie să procedeze cei care nu sunt din Craiova, dar își desfăşoară activitatea la unităţi şcolare de pe raza oraşului.

„Adeverinţele nu le-au adus. Am făcut rost de cererea tipizată pe care o voi distribui tuturor angajaţilor. Aceştia vor depune cererea la secţia de poliţie de pe raza domiciliului şi li se va elibera de acolo cerrtificatul în trei zile. Nu ştiu cum trebuie să procedeze cei care sunt din alte localităţi şi chiar din alte judeţe şi îşi desfăşoară activitatea în Craiova“, a spus Lucia Croitoru, directorul Liceului „Marin Sorescu“ din Craiova.

Profesorii, programaţi la secţiile de poliţie


La unele unităţi şcolare s-au făcut programări la secţia de poliţie pe raza căreia se află unitatea şcolară. „Vom obţine aceste certificate. Am făcut o programare la Secţia 4 de Poliţie din Craiova în două zile. Vom merge acolo miercuri şi joi, de la ora 13.00, vom depune cerere şi se vor elibera pe loc“, a precizat Cristian Pătraşcu, directorul Liceului CFR Craiova.

Şi pentru cei de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ se organizează cei de la poliţie. „Cei de la Secţia 1 au venit să facem o listă şi apoi ei să facă o metodologie de eliberare a lor, pentru a nu se aglomera la ghişeu. Avem două cadre didactice care au mers personal la secţie şi au obţinut certificatele“, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.


Certificatul eliberat de poliţie este obligatoriu pentru fiecare angajat. Pe certificat scrie „Nu figurează în evidenţele noastre cu menţiuni care pot face obiectul Registrului Naţional Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. S-a eliberat conform articolului 23 din Legea 118/2019. Este valabil şase luni“.

Managerii văd acţiunea ca fiind una în pripă

Şi la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova sunt 170 de cadre didactice care trebuie să intre în posesia certificatului. Angajaţii acestei unităţi şcolare nu au depus deocamdată aceste acte.
„Mai aşteptăm puţin. Sunt 150 de cadre didactice care trebuie să ia acest certificat şi dacă luăm în calcul şi ceilalţi angajaţi ajungem la 170 de persoane care trebuie să meargă la poliţie. Sunt lucruri greu de pus în practică, având în vedere că se cere reînnoirea lui din șase în șase luni. Ar trebui ca lista naţională a persoanelor cu probleme să fie transmisă la ISJ Dolj şi de acolo să se ia decizii atunci când se fac repartizările“, a declarat Carmen Ştefănescu, managerul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“. Şi la grădiniţe şi creşe personalul este obligat să ia certificatul prin care să dovedească că nu au comis infracţiuni sexuale.

230 de certificate, eliberate până acum

Liderii de sindicat consideră că angajaţii din unităţile de învăţământ sunt puşi pe drumuri pentru o hârtie în plus. Aceştia susţin că, cel puţin în cazul cadrelor didactice, Legea Educaţiei specifică clar în ce condiţii nu pot ocupa posturile.

„În Legea Educaţiei Naţionale, la articolele 233 şi 234 se specifică foarte clar care sunt condiţiile în care pot ocupa posturile. Nu era nevoie de un alt certificat, mai ales că legea pe baza căreia se impune obligativitatea acestui certificat nu prevede măsuri“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ din Dolj.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, până luni au fost eliberate 230 de adeverinţe.
„Până în prezent, la nivelul IPJ Dolj au fost solicitate și eliberate 230 de adeverințe din care rezultă dacă persoana verificată a săvârșit sau nu vreuna dintre infracțiunile care fac obiectul prevederilor Legii 118/2019. Trebuie menționat faptul că până la operaționalizarea registrului național reglementat de respectivul act normativ, IPJ Dolj poate elibera astfel de documente, prin structura de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute în lege“, a precizat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS