Acasă Actualitate O capodoperă de Claude Monet a fost oprită de autorităţi în Marea...

O capodoperă de Claude Monet a fost oprită de autorităţi în Marea Britanie

-

Un tablou de Claude Monet în valoare de 28 de milioane de lire sterline a fost oprit de autorităţi în Marea Britanie în încercarea de a găsi un nou proprietar din Regatul Unit pentru lucrarea achiziţionată în luna februarie de un cumpărător din afara ţării, arată descopera.

Tabloul realizat de Claude Monet în 1908, ”Le Palais Ducal” a fost deţinut timp de aproape un secol de o familie stabilită în Marea Britanie. Comerciantul de produse textile Erich Goeritz a cumpărat tabloul în 1925, când locuia la Berlin. Omul de afaceri s-a mutat în Marea Britanie în anii ´30 iar lucrarea a rămas în proprietatea familiei până în luna februarie 2019, când a fost scoasă la licitaţie şi adjudecată de un cumpărător din străinătate pentru 27,5 milioane de lire sterline.

Autorităţile britanice au decis că vor împiedica temporar scoaterea din ţară a lucrării şi au anunţat că galeriile din Regatul Unit au trei luni ca să strângă o sumă care să depăşească preţul de cumpărare şi încă 706,8 mii de lire sterline pentru taxe.

Helena Newman, preşedintele Sotheby’s Europa, afirma în momentul vânzării:

”Acest tablou uluitor este o adevărată capodoperă şi una dintre cele mai importante tablouri pe care Monet le-a pictat în timpul primei şi singurei sale întâlniri cu Veneţia”. Nici casa de licitaţii şi nici Departamentul pentru Digital, Cultură, Media şi Sport din Marea Britanie nu au dezvăluit cine este sau din ce ţară ar veni cumpărătorul.

Un membru al comitetului care a recomandat blocarea exportului pentru opera de artă, criticul Aidan Weston-Lewis a explicat „Acest tablou excepţional demonstrează rolul esenţial jucat de arta ultimei perioade din creaţia lui Monet ca legătură între reprezentarea impresionistă şi abstractul modernist”.

ȘTIRI VIDEO GdS

Craiova. Primul club de programare pentru elevii cu deficienţe de auz

Ford Motor Company Fund - latura filantropică a companiei Ford - împreună cu Fundaţia „Light into Europe“ au înfiinţat, la Liceul Tehnologic „Beethoven“ din Craiova primul club de coding (programare - n.r.) pentru elevii cu deficienţe de auz. 50 de elevi cu nevoi speciale vor învăţa programare, prin metoda Scratch, populară în Marea Britanie.

Busturile coclite din centrul Craiovei, scandal naţional

Reamplasarea busturilor personalităţilor, săptămâna trecută, de către primărie, în zona Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova, a iscat mare vâlvă. Scandalul a...

Calitatea aerului din Gorj, sub lupa autorităților

Consiliul Județean Gorj a întocmit Raportul privind stadiul realizării măsurilor cuprinse în Planul de menținere a calităţii aerului în județul Gorj, 2019...