22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePesta porcină face ravagii în Dolj

Pesta porcină face ravagii în Dolj

Pesta porcină africană face ravagii în Dolj, unde până în prezent au fost ucişi aproximativ 3.000 de porci. Ultima intervenție a reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare (DSVSA) Dolj a avut loc ieri în satul Sărata, din comuna Călărași.

Aici au fost omorâți peste 250 de porci. În total, 25 de localităţi sunt afectate de virusul pestei porcine africane, cele mai mari probleme fiind în zona Dunării. „Ieri am avut acţiune în satul Sărata din comuna Călăraşi şi au fost ucişi 259 de porci.

S-au descoperit opt – nouă focare în sat şi astfel am decis în Centrul local de combatere a bolilor să luăm măsura uciderii tuturor animalelor. Majoritatea localităţilor afectate sunt pe Valea Dunării, în total sunt 24 – 25. Şi în Bulgaria este la fel. Şi ei au confirmat virusul în urmă cu trei – patru săptămâni în zona Oreahovo, în zona Pleven, în zona Vidin.

Se pare că boala zboară cu anumite păsări – pescăruşi, păsări necrofage, ciori -, că prea uşor trece dintr-o zonă într-alta în zona apelor. Ea evoluează de la Galaţi până la Cetate, numai pe Valea Dunării, atât în România, cât şi în Bulgaria. E un virus foarte rebel şi foarte rezistent. Evoluţia virusului este destul de brutală şi ne uimeşte uşurinţa cu care se răspândeşte“, a spus Costică Retea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj.


Potrivit acestuia, deocamdată, nu mai există alte suspiciuni de pestă porcină în judeţ. Însă, medicii se aşteaptă să apară de la o zi la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS