Focar de pestă porcină în Dolj

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat, în această dimineaţă, în comuna doljeană Teasc. Autorităţile au convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor la Prefectura Dolj şi au impus măsuri de restricţie în zonă.

Vor fi eutanasiați doar porcii bolnavi

Reprezentanţii DSVSA Dolj fac apel la oameni să nu îşi sacrifice animalele şi dau asigurări că vor fi eutanasiaţi doar porcii bolnavi. „S-a confirmat boala, în această dimineaţă am convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi s-a aprobat programul de măsuri. Vom supraveghea zona, vom recolta probe ca să vedem dacă mai apar animale bolnave şi vom face catagrafia tuturor animalelor din zonă, Secui, Teasc, Bratovoieşti. Totodată, este interzisă circulaţia porcinelor. Am ucis cele de 30 de animale din focar, iar mesajul este ca oamenii să vină spre noi, dacă au porcii bolnavi, şi să putem să luăm probe pentru a pune diagnosticul şi să îi despăgubim, nu să creăm nebunie. Nu vom ucide toţi porcii din comună, doar cei care vor fi diagnosticaţi cu boala. Vom supraveghea zona peste 30 de zile“, a spus Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.
La nivelul comunei Teasc sunt aproximativ 800 de porci.


Primul focar de pestă porcină africană din Dolj a fost depistat în toamna anului trecut, în satul Comănicea, comuna Secu. Atunci au fost ucise toate animalele pe care oamenii nu au mai apucat să le sacrifice la adăpostul nopţii.