21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTocanul de oaie din Novaci, atestat ca produs tradițional

Tocanul de oaie din Novaci, atestat ca produs tradițional

Tocanul de oaie realizat la Novaci, în județul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradițional de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Demersurile au fost făcute de Stâna Ștefanu din Rânca și Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj. Întreaga documentație a fost verificată și depusă la Direcția de specialitate din Ministerul Agriculturii. După mai multe verificări, tocanul de oaie realizat la Stâna Ștefanu a fost recunoscut ca produs tradițional. Este vorba de un produs specific zonei montane. Potrivit Petrei Ochișor, directorul Direcției pentru Agricultură Gorj, va fi nevoie de realizarea unui logo și de promovarea mărcii respective ca produs tradițional. Înmânarea atestatului se va face într-un cadru oficial.

Urmează și alte produse

Petra Ochișor, directoarea Direcției pentru Agricultură Gorj, a declarat că ar mai putea primi atestatul alte două produse tradiționale din zona montană.

Marioara Babu, administratorul Stânei Ștefanu din Rânca

„Am reușit să depunem documentația și să obținem atestatul de produs tradițional pentru tocanul de oaie. Având în vedere că sunt îndeplinite condițiile, este necesar să se realizeze logo-ul, să fie afișat într-un loc vizibil. Avem atestatul emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de Direcția Generală de Politici în Industria Alimentară și Comerț. Avem posibilitatea să îl facem cunoscut și să înmânăm acest atestat de produs tradițional în zilele următoare, în funcție de programul și disponibilitatea de a ne deplasa în zona respectivă. Mai sunt două documentații depuse pentru a se obține atestatul de produs traditional. Este vorba de bulz și de telemeaua de Ștefanu. Cu toate demersurile făcute, i-am convins pe oameni să înțeleagă avantajele unor astfel de produse și posibilitatea de a se face cunoscuți. Fără atestat nu are acea reclamă pe care o știe toată lumea. Contează marca de produs traditional. Îi sprijinim pe toți producătorii cu servicii de consultanță. În Gorj mai sunt și alte produse care îndeplinesc toate condițiile pentru a deveni produse tradiționale“, a declarat Petra Ochișor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS