24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTren "dronă" condus de la câțiva km distanță

Tren „dronă” condus de la câțiva km distanță

Francezii au făcut un experiment cu un tren autonom condus de la câțiva kilometri distanță. Tehnologia urmează să fie folosită în câțiva ani pentru manevre mai simple cu trenurile de marfă. 

Trenul „dronă” a avut în componenţă două vagoane, unul de laborator, altul de marfă, dar şi două locomotive de manevră. Trenul a fost accelerat și decelerat automat de la distanță pe un traseu de 4 km, între Villeneuve-Saint-Georges (Val-de-Marne) și Juvisy (Essonne).

Compania de Căi Ferate Franţa (SNCF) spune că a testat două tehnologii: transmisia prin satelit și o rețea mobilă privată LTE. Inginerii din centrul de comandă primeau live imagini de la camere și senzorii de pe locomotivă.

Se lucrează de 18 luni la acest proiect și în lunile următoare vor fi dezvoltate părțile tehnice și alte echipamente necesare lansării unor servicii comerciale.

SNCF vrea să aibă până în 2023 prototipuri de trenuri autonome complet funcționale și se va lucra la unul de pasageri și la unul de marfă. Cel mai fezabil este că tehnologia va putea fi folosită la manevre mai simple cu trenuri de marfă, potrivit Hotnews.ro.

Autor: Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS