14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBig Ben sărbătorește în tăcere 160 de ani de când a sunat prima dată

Big Ben sărbătorește în tăcere 160 de ani de când a sunat prima dată

Big Ben, celebrul orologiu din turnul palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic, simbol al oraşului Londra, sărbătoreşte, astăzi, în tăcere 160 de ani de când a sunat prima dată, fiind în plin proces de restaurare, potrivit Reuters.

Orologiul a sunat prima dată pe 11 iulie 1859. A fost pus în funcţiune pe 31 mai. Big Ben se referă în mod normal la ceasul în sine. Numele a fost atribuit, prin extensie, şi turnului pe care acesta a fost plasat. Big Ben îşi datorează numele creatorului său, Benjamin Hall. Sir Benjamin Hall era în epocă prim-comisar responsabil de construcţiile publice. Ceasul poartă, de altfel, o inscripţie cu numele acestei personalităţi. Construcţia turnului a fost finalizată în 1859, după cea a Palatului Westminster, care a înlocuit Camerele Parlamentului, distruse într-un incendiu, în 1834.

Proiect de restaurare, programat pentru anul 2020

Un prim ceas pentru turn a fost realizat în 1856, dar s-a crăpat în anul următor, în timpul probelor. Aniversarea de joi nu a fost marcată sonor, întrucât, în 2017, a început un amplu proiect de restaurare a monumentului, care va fi finalizată în 2021. În ultimii doi ani, orologiul a sunat doar la evenimente foarte importante, precum sărbătorile de Anul Nou.

Un proiect de restaurare a întregului turn, a cărui valoare se ridică la 5 miliarde de dolari, este programat să înceapă la mijlocul anilor 2020. Parlamentarii își vor desfășura activitatea într-o clădire din apropiere, mai informează MEDIAFAX.ro.

Autor: Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS