24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum justifică Fiscul încasările mai mici din TVA şi accize

Cum justifică Fiscul încasările mai mici din TVA şi accize

Administraţiile judeţene ale finanţelor publice (AJFP) din Oltenia au explicat care au fost motivele pentru care la anumite taxe şi impozite au încasat mai puţini bani în trei luni din 2019 faţă de aceeaşi perioadă din 2018. O administraţie fiscală a motivat că în 2018 a avut „încasări accidentale“, care nu s-au mai regăsit în 2019. Doar în Dolj şi Olt au ajuns mai mulţi bani la bugetul de stat decât anul trecut.

Fiscul a încasat mai puţini bani din impozite şi taxe pe lunile februarie, martie şi aprilie din 2019, faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Recent GdS arăta că ANAF a încasat mai puţini bani faţă de programul stabilit de la nivel central. Acum am efectuat o analiză a scăderii veniturilor bugetare din Oltenia, pe categorii de impozite, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.


Potrivit datelor transmise de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, cele mai mici încasări faţă de perioada similară analizată a anului trecut s-au înregistrat, în general, la accize şi la taxa pe valoarea adăugată (TVA), iar într-un judeţ au fost reduceri şi la impozitul pe profit. 

Dintre judeţele Olteniei, doar la Dolj şi Olt au fost încasări mai mari în perioada analizată din 2019 comparativ cu 2018. Defalcat pe tipuri de impozite, la Dolj şi Olt au fost încasări mai mari de venituri din fiecare categorie: impozit pe venit, impozit pe profit, TVA şi rest venituri. 

În celelalte trei judeţe s-au înregistrat scăderi ale anumitor venituri bugetare. AJFP-urile justifică în mod diferit scăderea veniturilor la anumite impozite şi taxe. Dintre motivele invocate de Fisc pentru a justifica reducerea veniturilor la anumite impozite enumerăm: s-a rambursat TVA mai mult în lunile de referinţă faţă de anul trecut; a încetinit activitatea economică a unor firme, astfel că efectul se simte imediat în vistieria statului; au fost rambursate anumite sume ce fuseseră plătite în plus; s-au mutat în alt judeţ plătitorii de accize etc. 

La Gorj au fost „încasări accidentale“ anul trecut

Fiecare AJFP din Oltenia a explicat care sunt motivele pentru care le-au scăzut încasările. Motivaţia cea mai ieşită din comun a venit de la AJFP Gorj, unde veniturile au scăzut în 2019 cu 605.938 de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Cele mai multe venituri în scădere sunt la capitolul „rest venituri“, precum şi la accize. De altfel, încasările din accize au scăzut în Gorj pe fiecare lună analizată.

Fiscul de la Gorj a explicat că „nivelul încasărilor realizate în anul 2018 la categoria „rest venituri” a fost influenţat de o serie de încasări accidentale, care nu se mai regăsesc în 2019“, se arată în răspunsul transmis de DGRFP Craiova, la solicitarea GdS. Reducerea încasărilor la accize în Gorj ar fi cauzată de mutarea unor contribuabili în Mehedinţi, unde îşi plătesc acum accizele.

AJFP Mehedinţi, încasări mai mici din TVA

La Fiscul din Mehedinţi, încasările din TVA pe cele trei luni din 2019 analizate au fost de 3,328 milioane de lei, în scădere faţă de 2018, când se încasaseră din TVA 3,435 milioane de lei.

„În aprilie sunt mai mici încasările din TVA din cauza rambursărilor din luna de referinţă”, precizează AJFP Mehedinţi.
Tot la Mehedinţi s-au încasat mai puţini bani din impozitul pe profit faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

„În luna februarie au fost mai mici încasările din impozitul pe profit din cauza restituirii sumelor plătite în anii precedenţi fără debite“, informează AJFP Mehedinţi. Adică unele firme plătiseră în trecut fără să datoreze impozit pe profit. 

În Vâlcea, mai puţini bani din TVA şi accize

Cele mai mari scăderi ale veniturilor bugetare s-au înregistrat la TVA, în judeţul analizat. În perioada analizată, AJFP Vâlcea a încasat mai puţin din TVA cu 3,14 milioane de lei faţă de perioada analizată din 2018. La capitolul accize, scăderile au fost de 25.270 de lei. Care este cauza reducerii veniturilor din TVA la Vâlcea cu o sumă aşa de mare? „Încasările mai mici la TVA în aprilie 2019 faţă de aprilie 2018 se datorează restituirii de TVA contribuabililor administraţi de AJFP Vâlcea. Volumul încasărilor la accize mai mic în martie 2019 faţă de luna similară a anului 2018 este cauzat de reducerea volumului de activitate a principalului agent economic înregistrat ca plătitor de accize înregistrat la nivelul judeţului Vâlcea“, se arată în răspunsul înaintat de DGRFP Craiova către GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS