32.6 C
Craiova
luni, 15 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimele imagini din dronă cu întreg „ciotul” de autostradă care va lega România de Ungaria

Primele imagini din dronă cu întreg „ciotul” de autostradă care va lega România de Ungaria

Lângă Oradea, de la Biharia la Borș, sunt în lucru în prezent 5,3 km de autostradă – practic capătul vest al celebrei autostrăzi Transilvania.

Tronsonul se va lega direct la rețeaua maghiară de autostrăzi, vecinii de la vest lucrând acum la finalizarea M4 planificată pentru începutul lui 2020.

, iar prima filmare din dronă cu întreg „ciotul” a fost realizată de curând, notează hotnews.ro.

Primul tronson care va lega Autostrada Transilvania de granița cu Ungaria – cei circa 5,3 km de la Biharia până la Borș au fost contractați în decembrie 2018 pentru circa 28,5 milioane de euro cu o asociere condusă de Trameco SA. Din primăvară constructorul a intrat în șantier.

„Avansul este încurajator“

Asociația Pro Infrastructură a realizat prima filmare din dronă a întreg tronsonului de la nodul Biharia cu DN19 până la granița cu Ungaria de unde se continuă cu șantierul M4 maghiar.

„Unele mișcări incipiente în teren au pornit în februarie, dar se lucrează cu adevărat abia din luna mai, ținând cont că în primăvară vremea nu a fost de partea constructorilor. Avansul este încurajator, mobilizarea Asocierii Trameco-Vahostav fiind chiar impresionantă.

Se muncește foarte bine la așternerea terasamentelor, dar și la structurile peste calea ferată Oradea-Satu Mare și cele ale bretelelor nodului rutier Biharia”, notează Asociația.

„Dacă se menține (sau chiar se crește) ritmul actual, termenul contractual de finalizare (august 2020) poate fi devansat. Lucrările trebuie certificate și achitate în cel mai scurt timp. Acest tronson este a doua conexiune a României cu rețeaua europeană, mai precis cu Autostrada M4 din Ungaria, vecinii noștri urmând să o inaugureze la începutul lui 2020”, mai notează ONG-ul.

Alte două tronsoane, în lucru

Pe lângă acest mic lot din autostrada Transilvania, Compania de Drumuri mai are în licitații și alte tronsoane din autostrada Transilvania.

Astfel, după cum amintește și API, mai sunt așteptate soluționarea contestațiilor și semnarea contractelor de către CNAIR pe loturile dinspre Zalău/Cluj-Napoca: Biharia-Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș-Suplacu de Barcău (26,35 km). În ambele licitații s-au declarat câștigătorii a doua oară (reevaluarea ofertelor după prima rundă de contestații).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS