10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlertă de caniculă în România

Alertă de caniculă în România

Meteorologii au emis o alertă de caniculă în România, unde se asşteaptă temperaturi de peste 35 de grade Celsius în mai multe zone ale țării. Vorbim de un val de căldură, cu disconfort termic ridicat și greu de suportat.
Cel mai cald va fi astăzi în Bărăgan și sudul Olteniei, unde temperaturile vor depăși 36 de grade Celsius, spun meteorologii. De asemenea, vremea va fi caniculară în Muntenia, Moldova, Banat Oltenia, unde sunt asteptate 35 de grade Celsius, la amiază.
În Capitală, la amiază sunt așteptate 34 -35 de grade Celsius. Până astăzi, la ora 20.00, este în vigoare o informare meteorologica de vreme călduroasă, cu disconfort termic ridicat.

Vorbim de cea mai caldă zi din săptămână, iar în zonele de câmpie indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Specialiștii ANM spun ca aerul foarte cald vine din Africa.
Este o săptămână de foc în toata Europa. Din vestul până în estul continentului, temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius. Mai mult, În Germania este cod violet de caniculă.

Cod portocaliu

Meteorologii au emis cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, cantități de apă însemnate, valabil în intervalul 27 iunie, ora 13.00 – 28 iunie, ora 01.00.
La începutul intervalului în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Cod galben

În intervalul 27 iunie, ora 20.00 – 28 iunie, ora 01.00, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în Dobrogea, local în Muntenia și Banat, precum și în nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 35….40 l/mp.
În după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Altă atenţionare

O altă atenţionare de cod galben a fost emisă pentru intervalul 28 iunie, ora 01.00 – 28 iunie, ora 06.00, când va fi instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în Banat, local în Muntenia și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și pe arii restrânse 35 l/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS