22.2 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Cum previi deteriorarea memoriei pe termen lung

Cum previi deteriorarea memoriei pe termen lung

În România, aproximativ 300.000 de persoane suferă de boala Alzheimer. Deşi pierderile de memorie sunt inevitabile după o anumită vârstă, medicii spun că aceasta poate fi exersată cu rezultate foarte bune pe termen lung.

În general, memoria se deteriorează timpuriu din cauza lipsei activităţilor de stimulare. Dacă pe termen scurt, aceste pierderi de memorie pot fi trecute cu vederea, pe termen lung ar trebui să ridice semne de întrebare.

Dacă te afli în această situaţie, se recomandă să rezolvi câteva jocuri de tip Rebus sau Sudoku, deoarece s-a demonstrat că îmbunătăţesc capacitatea de memorare pe termen scurt. În acest mod, nu vei mai uita unde ai pus cheile şi vei reţine mult mai uşor un număr de telefon, scrie clicksanatate.ro.

Memoria pe termen lung se stimulează din copilărie

Pentru a avea o minte brici (memorie de lungă durată) până la adânci bătrâneţi, se recomandă stimularea ei de la cea mai fragedă vârstă. O metodă la îndemâna tuturor este lectura. Specialiştii ne recomandă să lecturăm, în fiecare zi, patru-cinci pagini dintr-o carte.

De ce uiţi

Uitarea poate fi un proces normal în cadrul îmbătrânirii. Scăpările de memorie pot fi cauzate de alte condiţii sau afecţiuni, precum lipsa somnului, stresul, medicamentele, precum cele pe care le iei împotriva alergiilor, durerilor cronice şi urgenţei sau incontinenţei urinare. Alcoolul, deficienţa de vitamina B12, afecţiunile tiroidei, depresia majoră şi alte afectiuni psihiatrice sunt alte cauze ale uitării. Vestea bună este că toate aceste afecţiuni se pot trata. Spre exemplu, îţi poţi ajusta programul de somn, poţi aplica tehnici de respiraţie adâncă sau alte tehnici de reducere a stresului.

Schimbă dozele sau tipul de medicamente pe care le iei, poţi reduce consumul de alcool, poţi lua suplimente de vitamine sau poţi face tratament pentru afecţiuni ale tiroidei sau depresie.

Şapte ore de somn obligatoriu

Stilul de viaţă joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate a memoriei pe termen lung. Prin urmare, se recomandă şapte ore de somn zilnic, iar ora de culcare nu trebuie să fie mai târziu de orele 22.00, deoarece, de la această oră, corpul începe să secrete anumiţi hormoni care controlează activitatea creierului.

De asemenea, alimentaţia trebuie să se bazeze, în special, pe alimente care conţin vitamine din complexul B, cunoscute şi sub denumirea de vitaminele performanţelor intelectuale. De exemplu, vitamina B6 îmbunătăţeşte funcţiile mentale, iar vitamina B12 sporeşte capacitatea de învăţare, atunci când se acumulează informaţii noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiova: Gala Premiilor UNITER la Teatrul de Vară din...

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean...

ȘTIRI GdS

Craiova: Gala Premiilor UNITER la Teatrul de Vară din...

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj vor asigura astăzi, de la ora 18.00, măsurile de ordine publică la Gala Premiilor...

Coronavirus în lume: Peste 7 milioane de americani s-au...

Pandemia de coronavirus a provocat până acum 960.000 de victime în întreaga lume și a depășit 31 de milioane de cazuri confirmate...

Testarea unor remedii naturiste africane împotriva COVID-19, aprobate de...

Regulile de testare a unor remedii naturiste africane împotriva COVID-19 și termenele pentru strângerea și analizarea datelor au fost stabilite de OMS....

6.348 de teste, efectuate în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.231.402 teste. Dintre acestea 6.348...

România: 23 de decese în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 4.458 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

România: 808 noi cazuri de infectare cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi pe teritoriul României, au fost confirmate 113.589 de  cazuri de persoane infectate cu...