5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAugustin Lazăr îşi încheie la finalul acestei săptămâni mandatul la conducerea Parchetului General/ Pensionare şi final de mandat, în plină procedură de revocare

Augustin Lazăr îşi încheie la finalul acestei săptămâni mandatul la conducerea Parchetului General/ Pensionare şi final de mandat, în plină procedură de revocare

Augustin Lazăr, în vârstă de 63 de ani, îşi încheie în această săptămână, pe 27 aprilie, după trei ani, mandatul de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Augustin Lazăr a fost numit procuror general al României pe 28 aprilie 2016 de actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, la propunerea ministrului tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, după avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii.

CANDIDATUL AUGUSTIN LAZĂR LA CONDUCEREA CELEI MAI ÎNALTE INSTANŢE PENALE DIN ŢARĂ

„Proiectul managerial are propunerea de a reforma Ministerul Public şi de a îl ridica la standarde europene, din punct de vedere al managementului şi al mentaţităţii. Proiectul e bazat pe o cunoaştere aprofundată a Ministerului Public, care vine nu doar din experienţă ci şi din activitatea de cercetător pe care am avut-o fiind şi cadru didactic”, a spus magistratul în interviul pe care l-a susţinut la CSM pentru şefia Ministerului Public din România.

Augustin Lazăr a suţinut în faţa procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenţionează înfiinţarea unui serviciu de integritate, care va avea rolul verificării integrităţii magistraţilor procurori şi că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui restructurat, susţinând că ar trebui desfiinţate parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influenţa persoanelor puternice pe plan local.

Avea la acea vreme o vechime în profesie de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Înainte de ajunge procuror general, Augustin Lazăr a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, unde a instrumentat dosarul repatrierii tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, făcut prin cooperare judiciară internaţională. Lazăr nu era la prima sa experienţă profesională în Parchetul Înaltei Curţi, fiind, din septembrie 1998 până în februarie 2001, şef al Secţiei Anticorupţie, Urmărire penală şi Criminalistică, timp în care la conducerea României s-au perindat patru guverne conduse de: Radu Vasile, interimarul Alexandru Athanasiu, Mugur Isărescu şi Adrian Năstase, între ultimii doi producându-se şi schimbarea puterii politice.

PENSIONAREA ŞI FINALUL MANDATULUI, ÎN PLINĂ PROCEDURĂ DE REVOCARE

Încheierea mandatului său din această săptămână la conducerea Parchetului General coincide cu pensionarea, pe care şi-a cerut-o în plin scandal public legat de prezenţa sa, ca procuror, într-o comisie de eliberare a deţinuţilor politic din închisoarea de la Aiud, înainte de 1989. El a fost acuzat public că a refuzat de două ori eliberarea deţinutului politic Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80.

La vremea respectivă, procurorul Lazăr era şeful comisiei de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. În apărarea sa, Lazăr a susţinut că atribuţiile sale în comisia de liberări erau reduse, conform legii, doar la constatarea îndeplinirii fracţiei de pedeapsă, fără ca el să fi putut decide cu adevărat asupra eliberării sau nu a deţinuţilor.

De asemenea, predarea la instanţă a dosarului Revoluţiei din 1989, cu suspiciunea exprimată în spaţiul public, că, de fapt, dosarul nu a fost finalizat şi că au continuat audierile în dosar şi după finalizarea rechizitoriului şi trimiterea sa la instanţă, reprezintă alte semn de întrebare care planează asupra finalului său de mandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS