27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce nu ar trebui să ignori semnele de oboseală

De ce nu ar trebui să ignori semnele de oboseală

Oboseală este semn de suferință a organismului, motiv pentru care trebuie să o iei în calcul atunci când nu dispare cu odihnă și alimentație adecvată.

Să fii adult nu e deloc ușor, sunt multe lucruri de făcut într-un timp scurt. Asumarea responsabilitățîi zi de zi devine astfel o provocare, mai ales în condițiile în care oboseală își face simțită prezența, potrivit sanatatesistaredebine. Mersul la lucru, activitățile de acasă pe care trebuie să le faci, îngrijirea copiilor dacă aceștia există, toate acestea obosesc peste măsură la un moment dat.

Oboseală cronică se instalează în timp și apare după o perioada lungă în care nu ai acordat importantă semnalelor pe care le-ai primit: stare de somnolență, capacitate de concentrare scăzută, paloare, etc. Este important să recunoști aceste semnale și să țîi cont de ele dacă vrei să eviți bolile pe care oboseală le poate genera.

Ignorată, această poate cauza probleme ale sistemului cardiovascular, diabet sau probleme metabolice, precum și depresie. Atacurile de panică, durerile de cap severe, durerile de mușchi, pierderea părului, urină colorată în galben, sforăit.

Care sunt problemele care stau în spatele oboselii?

Pentru a te asigura că oboseală ta este cauzată doar de un stil de viață solicitant și nu de alte probleme de natură medicală, este important să elimini variantele precum:

Anemia

Anemia este o condiție care afectează volumul de sânge distribuit către creier, funcționarea inimii dar și a țesuturilor. Femeile sunt mai predispose la a se simți obosite și slăbite din cauza pierderii de sânge din timpul menstruației, sau mai târziu din cauza sarcinii și stadiilor de alăptare.

Anemia nu este o boală, ,ci un semn al unor probleme lăsate nerezolvate care au nevoie de diagnoză și vindecare. Poate fi cauzată de lipsa fierului sau a vitamilelor ori poate fi vorba despre slabă funcționare a rinichilor, despre artrită sau chiar cancer.

Starea de oboseală este o permanentă în cazul persoanelor anemic, alături de alte semne precum durerea în piept, problele de respirație, insomnia și durerile de cap.

Diabetul

Multe persoane cu diabet resimt o stare de oboseală accentuată din când în când. Din cauza nivelului de zahăr din sânge foarte crescut, celulele nu primesc suficient oxygen sau nutrient astfel încât să funcționeze adecvat.

Pe de altă parte, o glicemie scăzută poate cauza oboseală și alte simptome similare. Respectarea tratamentului, a orelor de masă, dar și adoptarea unui stil de viață activ, îi poate ține pe diabetic departe de starea de oboseală.

Insomnia, apneea, sindromul picioarelor neliniștite

Starea de oboseală este ceva cu care ne obișnuim și confruntăm cu toțîi. Somnul este esențial în procesul de refacere a organismului, însă dacă acesta nu este suficient de odihnitor, în ciuda faptului că te culci devreme, nu vei reuși să recuperezi și să te refaci pe măsură.

Apneea, insomnia, sindromul picioarelor neliniștite, toate acestea îți pot afecta negative somnul și pot conduce către o stare de oboseală tot mai mare. Apelează la ajutorul unui specialist și încearcă să elimini aceste probleme.

Probleme cu tiroidă

Starea de oboseală este un semn de dezechilibru hormonal. Atunci când hormonii tiroidieni sunt în dezechilibru, se prea poate să obosești rapid. Glanda tiroidă este responsabilă pentru controlarea activitățîi metabolice. Atunci când produce excesiv hormone (boală ce se cheamă hipertiroidism), această accelerează metabolismul.

În caz contrar (hipotidoidism), metabolismul este încetinit. Hipertiroidismul cauzează oboseală, crampe musculare, pierdere în greutate și transpirație excesivă. De asemenea, un ciclu menstrual neregulat, în cazul femeilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS