Candidatura Laurei Kovesi la șefia Parchetului European – negocierile sunt blocate. Condițiile negociatorilor Parlamentului European pentru reluarea discuțiilor cu ConsiliulEchipa de negociere a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului șef european, care o susține pentru această funcție pe Laura Codruța Kovesi, i-a trimis presedintelui PE Antonio Tajani o scrisoare în care precizează în ce condiții poate relua negocierile cu Consiliul Uniunii, care au fost blocate. Delegația PE afirmă că discuțiile nu pot continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ignorând situația politică din România, care afectează direct candidatura fostei șefe a DNA – a fost pusă sub control judiciar și atacată moral și profesional de către autoritățile din România, potrivit hotnwes.


În documentul trimis președintelui Parlamentului European și obținut de HotNews.ro, echipa de negociere a PE arată că lipsa de voința a Consiliului să recunoască faptul că ultimele evenimente din România reprezintă o criză judiciară care subminează candidatul Parlamentului a fost considerată inacceptabilă de către delegația Parlamentului, iar PE nu va continua negocierile până când Consiliul nu vine cu un nou mandat de negociere.
Scrisoarea către Antonio Tajani este datată 12 aprilie și este semnată de cei trei membri ai echipei de negociere pentru pentru desemnarea procurorului șef european – Claude Moraes (preşedintele Comisiei LIBE, grupul S&D, britanic), Ingeborg Grassle (preşedinta Comisiei CONT, grupul PPE, germană) şi Judith Sargentini (vicepreşedinta Comisiei LIBE, grupul Verzilor, olandeză).
Textul scrisorii către Tajani:
 • “Dorim să vă informăm despre rezultatul celei de-a treia întâlniri între delegațiile de negociatori din partea Parlamentului și a Consiliului, care a avut loc în după-amiază zilei de joi, 4 aprilie, în sediul Parlamentului din Bruxelles.
 • Înainte de începutul discuțiilor de pe agendă, delegația de negociatori a Parlamentului a informat delegația Comisiei despre declarația pe care ați făcut-o în plenara din 3 aprilie, exprimând susținerea pe care Parlamentul o oferă în continuare doamnei Kovesi pentru a deveni procurorul-șef al UE.
 • Agenda discuțiilor propusă de Consiliu prevedea o discuție asupra profilului celor doi candidați pentru care Parlamentul și Consiliul și-au exprimat preferința.
 • În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar și a fost atacat moral și profesional de către autoritățile române, delegația Parlamentului a insistat că discuțiile nu pot continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ingnorând situația politică actuală din România, care afectează direct candidatura doamnei Kovesi.
 • Delegația de negociatori a Consiliului a arătat că este la curent cu situația din România, dar consideră că alegerea candidatului trebuie să se facă independent de evenimentele în curs. Procurorul șef trebuie să fie independent și să poată lucra cu toate părțile interesate.
 • Nu poate fi ignorat faptul că situația descrisă anterior ar putea fi în detrimentul candidatului Parlamentului European și ar putea, de asemenea, afecta și candidatul Consiliului, pe care Parlamentul nu-l susține.
 • Lipsa de voința a Consiliului să recunoască faptul că ultimele evenimente din România reprezintă o criză judiciară care subminează candidatul Parlamentului a fost considerată inacceptabilă de către delegația Parlamentului, care a cerut un mandat de negociere reînnoit din partea COREPER.
 • Delegația Consiliului a afirmat că EPPO (Parchetul european) a fost pe fiecare agendă a COREPER și a refuzat să ia în considerare această sugestie.
 • Negociatorii Parlamentului au subliniat alte aspecte relevante, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, și au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, ați scris deja o scrisoare Consiliului în martie, în care cereați Consiliului să respecte principiul egalității de gen în numirile în pozițiile cheie ale UE. În plus, a fost menționat că România nu deține nicio poziție cheie în UE. Cu toate acestea, argumentele nu au reușit să schimbe poziția delegației Consiliului privind reînnoirea mandatului.
 • Următoarea întâlnire a fost amânată, fără a se ajunge la un acord privind o dată ulterioară. Ulterior, Consiliul a propus două date alternative pentru o nouă rundă de negocieri.
 • Delegația Parlamentului este foarte deschisă continuării negocierilor cu Consiliul, de îndată ce acesta se poate întoarce la masa negocierilor cu o nouă abordare, luând în considerare preocupările Parlamentului. Cât timp acest lucru nu se întâmplă, nu vedem posibilitatea de a ajunge la un acord și suntem nevoiți să vă informăm că pentru moment niciun acord nu a fost stabilit între cele două echipe de negociatori cu privire la alegerea procurorului-șef european”.
Un reprezentant al Consiliului UE a declarat vineri pentru HotNews.ro că nu se așteaptă la o altă rundă de negocieri înainte de alegerile pentru Parlamentul European, de la finalul lunii mai.
Potrivit acestuia, este de așteptat că discuțiile să se reia după formarea noului Parlament European, respectiv după 26 mai.
Ultima rundă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene pentru numirea viitorului procuror-șef al Parchetului European a avut loc în 4 aprilie, fără niciun rezultat.
Atunci, negociatorul Consiliului a reamintit că Consiliul UE a acordat “un sprijin puternic” francezului Bohnert pentru șefia Parchetului UE.
Din partea Consiliului UE (în formatul COREPER) negociatori sunt ambasadoarea Finlandei, Marja Rislakki, ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito.Comenteaza acum

Alte stiri

21 mai 2019

Mehedinţi: Cetăţean sârb, depistat la muncă ilegală

Polițiștii de imigrări din Mehedinți, în urma unei acțiuni întreprinse pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a străinilor, au depistat un bărbat, din Serbia, care desfășura activități lucrative fără aviz de angajare, pe raza ...

Sumarul ediției de vineri, 12 aprilie 2019

Actualitate

» Iohannis: La început, România a primit securitate de la NATO. Acum este și un furnizor de securitate
» Curtea Constituţională din Ungaria permite separarea temporară a copiilor de părinţii ce refuză vaccinarea obligatorie
» Fostul senator UDMR Olosz Gergely, aflat sub control judiciar în Ungaria, nu poate fi extrădat pentru că autoritățile române nu au trimis documentele cerute
» Trei cetăţeni israelieni, răniţi într-un accident produs pe Valea Oltului
» Foto Reportaj miting PSD
» China și Malaezia s-au înțeles până la urmă să construiască o cale ferată de 11 miliarde dolari, după ce costul final a scăzut cu câteva miliarde
» Candidatura Laurei Kovesi la șefia Parchetului European – negocierile sunt blocate. Condițiile negociatorilor Parlamentului European pentru reluarea discuțiilor cu Consiliul
» “Reprezentantul” Donețkului în Franța, cercetat pentru proxenetism
» Un autoturism a luat foc
» PNL Dolj condamnă mitingul PSD
» (Video + Galerie foto) Craiova: Dragnea le-a cerut lui Manda şi Olguţa să-i fie naşi la nuntă
» Gorj: 21 de persoane, angajate pe loc la Bursa locurilor de muncă
» Iohannis: Justiţia a ajuns în situaţia de acum din vina PSD; convoc referendumul pe 26 mai
» Transport agabaritic pe ruta Tulcea – Drăgănești Olt
» (Video) Dumnezeul achizițiilor. O investigație Recorder despre cum se fraudează banii din PNDL
» ANPC: Amenzi de 1,75 milioane de lei , în urma controalelor privind comercializarea legumelor şi fructelor în marile lanţuri de magazine
» Ministerul Justiţiei reia selecţia pentru funcţia de Procuror General: Candidaturile pot fi depuse începând de astăzi
» Atenţionare de vreme ploioasă până luni
» 12 aprilie, Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii. Când omul a ajuns în spaţiu
» Cutremur cu magnitudinea 3.8 pe scara Richter, în judeţul Buzău
» Mesajul ascuns pe care Julian Assange l-a transmis în timp ce era scos cu forţa din Ambasada Ecuadorului
» Preşedintele Iohannis continuă consultările cu partidele. ALDE nu participă, PSD urmează să îşi stabilească delegaţia

Dolj

» Spectacol umanitar organizat de elevii Şcolii „Gheorghe Ţiţeica“ pentru copii din zone defavorizate
» UPDATE (Video) Craiova: Un Opel Corsa a „mutilat“ un Logan al poliţiei
» Bursa locurilor de muncă la Craiova
» Craiova: Festivalul „Tradiție și culoare“, la Galeriile „Cromatic“
» Cum să evitaţi furturile din autoturisme
» (Galerie foto) Blocaje de trafic cauzate de mitingul PSD, în centrul Craiovei
» Se opreşte apa în 14 comune şi două oraşe din Dolj şi Gorj
» Centrul Craiovei, blocat astăzi de mitingul PSD
» Restricţii rutiere în zona centrală a Craiovei pentru organizarea pieţei volante
» Patru copii vor avea o şansă la învăţătură (Video + Galerie Foto)

Gorj

» Gorj: 50 de kilograme de cafea fără acte, confiscate de poliţie
» Gorj: Inspectorul şcolar general ameninţă cu demisia

Olt

» (Video) Mai multe job-uri decât persoane interesate la Bursa locurilor de muncă de la Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Şoferii prinşi în ilegalitate, amendaţi cu peste 17.500 de lei

Vâlcea

» Primăria Râmnicu Vâlcea pregăteşte oraşul pentru Sărbătoarea Paştilor
» Vâlcea: Un tânăr de 19 ani a reuşit să fure bunuri de peste 240.000 de lei
» Vâlcea: Depistaţi de poliţiei cu 150 de kilograme de peşte prins ilegal
» Restricţii de circulaţie pe DN7

Sport

» Fotbal / Stoenac și Calu au lovit puternic Bradu (VIDEO)
» Moment istoric pentru Roger Federer. Elveţianul doboară recordul lui Agassi şi devine jucătorul care a stat cel mai mult în top 10 ATP
» Fotbal / Liga Europa, sferturi de finală – tur

Educatie

» Concurs suspect la un liceu din Calafat

Magazin

» SpaceX a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume în prima cursă comercială
» Cum poti crea rapid un ambient mai plăcut în locuinţa ta
» Decorarea casei cu tablouri si fotografii: reguli si sfaturi
» Cum poţi face mai placută naveta zilnică spre serviciu
» Robert Redford se retrage, Paul Schrader revine – pe ecranele American Independent Film Festival
» Decor in culori! Dă viața locuinței tale!

Top