12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua mondială a leguminoaselor

Astăzi este Ziua mondială a leguminoaselor

Ziua mondială a leguminoaselor a fost iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru a recunoaşte importanţa acestor plante ca surse de alimentaţie la nivel mondial, scrie Agerpres.

Obiectivul marcării acestei zile este de a face cunoscute informaţiile cu privire la beneficiile nutriţionale ale leguminoaselor şi de a organiza activităţi în acest sens la nivel mondial, potrivit www.fao.org.

Culturile de leguminoase – precum lintea, fasolea, mazărea, năutul şi soia – reprezintă opţiuni de hrană bogate în proteine şi carbohidraţi şi se numără printre vegetalele cu cel mai ridicat conţinut de elemente nutritive, fiind surse importante de vitamine, minerale şi fibre. Sunt perfecte pentru o dietă sănătoasă, iar conţinutul ridicat de fier al acestor plante, combinat cu alimente bogate în vitamina C, le transformă într-o alimentaţie optimă pentru refacerea rezervelor de fier, precum şi o sursă de proteine pe bază de plante şi pentru animale.

În plus, cultivarea lor necesită foarte puţine tratamente chimice şi, prin faptul că aduc azot în sol, contribuie la creşterea fertilităţii acestuia şi pot avea un impact pozitiv asupra mediului.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, la 20 decembrie 2018, Rezoluţia 73/251 prin care a decis marcarea anuală, la 10 februarie, a Zilei mondiale a leguminoaselor, după ce anul 2016 a fost declarat Anul internaţional al leguminoaselor, potrivit www.fao.org.

Ziua mondială a leguminoaselor oferă oportunitatea de a populariza beneficiile nutriţionale ale acestor plante, ca parte a unei producţii durabile de alimente, având drept scop optimizarea securităţii alimentare. Marcarea acestei zile este, de asemenea, legată de Agenda Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

Organizaţiile din domeniul sănătăţii recomandă o dietă sănătoasă, care ar putea include leguminoasele, pentru a îmbunătăţi nutriţia, precum şi pentru a ajuta la prevenirea şi gestionarea unor boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul, afecţiunile coronariene şi cancerul. Aceste instituţii confirmă necesitatea continuării informării populaţiei cu privire la beneficiile nutriţionale ca urmare a unui consum variat de alimente, inclusiv de leguminoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS