10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinanțele renunță la împrumuturile de la bănci

Finanțele renunță la împrumuturile de la bănci

​Eugen Teodorovici a declarat că a dat dispoziţie ca Ministerul Finanţelor Publice, pe care-l conduce, să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minimum şase luni, potrivit Agerpres. Asta după ce nici luni nu a reușit să se împrumute de pe piața internă.
„Apropo de împrumut, ieri eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici ‘ruşinea nu ştiu care’. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, a afirmat Teodorovici, la Parlament.
El a adăugat că Ministerul de Finanţe nu poate să cumpere la un preţ „mai sus” decât este necesar.

„Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri”, a precizat Teodorovici.

Întrebat dacă oferta băncilor reprezintă o reacţie la OUG 114, el a spus: „Nu ştiu, trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi”.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a încercat să se împrumute astăzi (luni – 28 ianuarie) de 400 milioane de lei, de pe piața internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanțele au refuzat.

De altfel, de la începutul anului MFP încearcă să se împrumute, dar ofertele nu sunt pe măsura „dorinței”. Acesta este unul dintre efectele Ordonanței lăcomiei 114/2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS