Motivul pentru care mulţi evrei danezi au supravieţuit Holocaustului. „Nu avem timp să continuăm rugăciunile”În Al Doilea Război Mondial, mica ţară din nordul Germaniei a reuşit, prin acţiunile cetăţenilor, să salveze 90% dintre evrei, chiar în perioada apogeului Holocaustului. Aşadar, motivul principal a fost răspunsul spontan al populaţiei de non-evrei care şi-au ajutat vecinii şi prietenii să plece din ţară, informează descopera.ro.

Un şofer pe ambulanţă din Danemarca încercuia numele evreieşti dintr-o carte de telefon. De îndată ce a auzit că toţi evreii vor fi deportaţi de nazişti în următoarea zi, ştia că trebuie făcut ceva. Omul era unul dintre foarte mulţi danezi care au acţionat la sfârşitul lui septembrie 1943. Obiectivul era simplu: sărirea în ajutor a prietenilor şi vecinilor evrei. Astfel, aceştia reuşeau să iasă din Copenhaga şi din alte oraşe, îndreptându-se spre litoralul danez, în bărci de pescuit, scrie History.

Danemarca era aproape de a reuşit un lucru uimitor: salvarea unei mari părţi din populaţia iudaică. În câteva ore de la aflarea veştii că naziştii intenţionează să îi extermine, aproape toţi evreii danezi s-au ascuns. În câteva zile, mulţi dintre ei au scăpat din Danemarca în Suedia, ţară neutră.

În aprilie 1940, trupele germane au invadat Danemarca, fără să întâlnească multă rezistenţă. Decât să sufere o înfrângere inevitabilă, guvernul danez a negociat evitarea ocupării. Naziştii au fost de acord, şi au respectat neutralitatea ţării. Totuşi, până în 1943, tensiunile dintre cele două au atins un punct maxim. Muncitorii danezi au început sabotajele, formându-se organizaţii de rezistenţă. Ca răspuns, naziştii au spus guvernului danez să dea legi mai aspre, să interzică adunările publice şi să condamne sabotorii la moarte. Danemarca a refuzat, astfel că naziştii au dizolvat guvernul şi au implementat legea marţială.

„Un zid viu ridicat de oamenii danezi”

În scurt timp, naziştii şi-au făcut simţită prezenţa în Danemarca, iar printre primele obiective a fost capturarea populaţiei evreieşti. Holocaustul era deja în plină desfăşurare în Europa ocupată, iar fără protecţia guvernului danez, care a făcut ce a putut în a apăra evreii de nazişti, populaţia era în pericol.

Apoi, la sfârşitul lui septembrie, naziştii au fost informaţi de la Berlin că era timpul să cureţe Danemarca de evrei. Aşa cum era tipic, naziştii urmau să dea raiduri în oraşe într-o zi care coincidea cu o sărbătoare iudaică, în acest caz Roş Haşana, Anul Nou la evrei. Marcus Melchior, un rabin, a primit vestea, întrerupând serviciile religioase. „Nu avem timp să continuăm rugăciunile. Avem veşti că vineri noaptea, noaptea dintre 1 şi 2 octombrie, Gestapo va veni şi va aresta toţi evreii danezi”, a spus atunci rabinul.

Sute de danezi i-au ajutat pe evrei să se ascundă. A fost, aşa cum a precizat istoricul Leni Yahil, „un zid viu ridicat de oamenii danezi în cursul unei singure nopţi”.

Danezii nu aveau un plan preexistent de a ajuta evreii, dar vecina Suedia putea oferi un adăpost celor care urmau să fie deportaţi. Neutră şi încă neocupată de nazişti, ţara era un aliat important şi era, de asemenea foarte aproape, la doar 5 kilometri de coasta daneză. Dacă puteau trece apa, evreii puteau aplica pentru statutul de refugiat.


Transportul pe apă nu era o mare problemă, întrucât scandinavii erau cunoscuţi ca marinari iscusiţi încă din era vikingă, dar pescarii se temeau că vor fi pedepsiţi de nazişti dacă erau prinşi. Grupurile de rezistenţă au negociat cu aceştia preţul trecerii, care era până la o treime din salariul anual al unui muncitor.

„Printre pescari erau unii care au exploatat situaţia, dar au fost şi alţii care au acţionat fără să ia în considerare câştigul personal”, scrie istoricul Bo Lidergaard.

Chiar şi drumul scurt a fost un iad. Evreii se înghesuiau în micile bărci, câte 10-15 o dată. Au dat copiilor pastile de dormit şi sedative pentru a nu plânge şi s-au chinuit să menţină controlul în timpul trecerii care a durat circa o oră.

Salvările nu au fost întotdeauna încununate cu succes. În Gilleleje, un mic oraş pescar, sute de refugiaţi au fost îngrijiţi de localnici. Dar când a ajuns Gestapo, un colaborator a trădat grupul de evrei care se ascundea în podul bisericii. Ca rezultat, 80 de evrei au fost arestaţi. Alţii nu au primit veste despre deportări sau erau prea bătrâni pentru a căuta ajutor. Circa 500 de evrei danezi au fost deportaţi în ghetoul Theresienstadt.

Chiar şi aşa, a fost cea mai de succes acţiune în timpul Holocaustului. Circa 7.200 de evrei danezi au fost transportaţi în Suedia, iar dintre cei 500 care au fost deportaţi în ghetoul Theresienstadt, doar 51 nu au supravieţuit Holocaustului.

Salvarea acestora pare miraculoasă, dar şi alţi factori au dus la succes. Werner Best, germanul care a fost pus la conducerea Danemarcei, se pare că a dat indicii despre acţiunea premergătoare, sabotând subtil încercările naziştilor de a opri populaţia daneză. De asemenea, Danemarca era una dintre puţinele locuri în Europa care a integrat cu succes populaţia iudaică. Deşi a existat anti-semitism în Danemarca înainte şi după Holocaust, războiul naziştilor împotriva evreilor era văzut în mare parte ca război împotriva întregii ţări.

Sursa: descopera.roComenteaza acum

Alte stiri

4 februarie 2019

Locuri de muncă la cules de mazăre, în Portugalia şi Danemarca

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi, prin intermediul Serviciului EURES România, anunţă organizarea la Târgu Jiu, la mijlocul lunii februarie 2019, a bursei locurilor de muncă în domeniul sezonier agricultură, pentru 50 ...

Sumarul ediției de duminică, 27 ianuarie 2019

Actualitate

» Primăria Sectorului 4 anunţă că îi va ajuta pe toţi proprietarii maşinilor avariate de copaci
» PSD Bucureşti cere retragerea sprijinului politic pentru Aurelian Bădulescu/ Reacţia viceprimarului Capitalei
» Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor: Guvernul va adopta până joi bugetul pe anul 2019
» 7 gustări rapide pe care le poți prepara la cuptorul cu microunde
» Necesitatea mamografiei la femeile de peste 40 de ani
» ALERTĂ în Brazilia: Risc iminent de rupere a unui alt baraj minier după catastrofa de vineri
» Moscova, lovită de cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii 70 de ani
» Nouă mecanisme prin care corpul ne protejează de pericolele din jur
» Patru afecțiuni care pot fi agravate ușor de temperaturile scăzute
» Vremea se încălzește de luni. Temperatura maximă: 10 grade
» Trafic intens pe DN1 Valea Prahovei
» Raport: 105 criminali naziști au fost condamnați în perioada 2001-2018. Germania, apreciată pentru eforturile de a-i inculpa pe cei vinovați
» Mâine se redeschid şcolile. Se va face un triaj de sănătate foarte sever
» Pintea: Săptămâna viitoare va fi decisivă privind o hotărâre referitoare la epidemia de gripă
» Peste 700 de persoane, căutate la nivel internaţional, găsite prin cooperare Schengen
» PROTESTE la Belgrad: Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului de la Belgrad, pentru a opta săptămână consecutiv
» Un primar din Botoșani a făcut toaletă cu două etaje la școala din comună, dar e obligat să o țină închisă / În România, 2.355 de școli au grupuri sanitare în curte
» Iohannis: Onorăm victimele Holocaustului prin angajamentul de a lupta împotriva antisemitismului
» Caz tragic la Constanţa: O tânără sportivă în vârstă de 25 de ani a murit în timp ce alerga pe stradă
» Circulaţia trenurilor, adaptată la condiţiile meteo nefavorabile în jumătatea de sud a ţării
» REZULTATE LOTO, LOTO 6 DIN 49, LOTO 6/49, duminică, 27 ianuarie 2019. REPORT uriaş la LOTO
» Şoferul care a fugit după ce a lovit cu maşina un microbuz cu 12 persoane, găsit beat, într-un bar
» ALERTĂ METEO: Cod galben de ceaţă în 15 judeţe în următoarele ore
» Motivul pentru care mulţi evrei danezi au supravieţuit Holocaustului. „Nu avem timp să continuăm rugăciunile”
» Atac cu bombă într-o biserică catolică din Filipine: zeci de victime

Dolj

» „Forumul Industriei Auto 2019“ se organizează în martie, la Craiova
» Se desfiinţează staţia de taxi de la Casa Albă
» Căldură pe convenţie, ca să nu mai stea în frig
» (Video) Bancă jefuită de un hoţ manierat şi înarmat
» Se extinde modalitatea de plată a taxelor şi impozitelor din Craiova
» „Războiul“ celor două lumi
» Peste 1,5 milioane de persoane au traversat frontiera din Dolj
» MAI: 123 de localități din 13 județe nu au energie electrică

Gorj

» Autorităţile promit că vor repara strada Olari din Târgu Jiu
» Polaris, ameninţată din nou cu amenzi pentru neridicarea gunoiului
» Turişti nemulţumiţi de blocarea drumului la Rânca
» Încasarea impozitelor şi a taxelor locale, blocată la Primăria Albeni
» Gorj: A murit interpreta de muzică populară Camelia Argint

Vâlcea

» Inundaţii în Vâlcea

Sport

» Volei / Trupa lui Dănuţ Pascu, neînvinsă în campionat
» Semne bune stagiul are
» Antrenament cu „victime“ pe „Aripile“
» Tenis / Novak Djokovic a câştigat trofeul la Australian Open. Francezii Mahut şi Herbert s-au impus la dublu

Sanatate

» Uleiurile esenţiale acţionează împotriva migrenelor

Educatie

» Elevii de la CN „Fraţii Buzeşti“ vor simula evaluarea naţională la matematică
» Doljul va găzdui o singură olimpiada naţională

Magazin

» Bancul zilei
» Horoscop
» Documentar: Michael Jackson le dăruia băiețeilor bijuterii în schimbul actelor sexuale / Acesta chiar a înscenat o nuntă cu un minor

Top