Cred în România (II): Un fermier face agricultură după model spaniol lângă CalafatÎntr-o Românie din care mulţi spun că e mai uşor să pleci decât să o reconstruieşti, în vremuri în care majoritatea dintre noi ne luăm rămas-bun de la rude sau prieteni care aleg să îşi clădească un viitor mai bun peste hotare, există şi oameni care se întorc şi dau o şansă meleagurilor natale. Sunt oameni care riscă totul pentru a face să rodească pământul strămoşesc şi, mai mult decât atât, pentru a-i convinge şi pe alţii că se poate. Vă invităm să aflaţi povestea unui român care a muncit 12 ani în Spania şi, deşi ar fi avut o viaţă mai bună acolo, a decis să se întoarcă în ţară, chemat de fiul său şi de dorul de casă. A investit în agricultură mare parte din ce câştigase, iar astăzi deţine o fermă pomicolă situată în apropierea oraşului Calafat.

Ionel Dancăr, din Calafat, a investit într-o fermă pomicolă o mare parte din banii câştigaţi după ani de muncă în Spania (Foto: Lucian Anghel)

Sunt mai bine de cinci ani de când Ionel Dancăr, din Calafat, a decis să renunţe la viaţa din Spania şi să se întoarcă în ţară. Dorul de casă şi de familie, chemarea „rădăcinilor“ şi speranţa că poate să reuşească şi pe meleaguri natale l-au determinat să renunţe la viaţa peste hotare şi să demareze o afacere în agricultură. Pentru că, timp de 12 ani, în străinătate lucrase în ferme pomicole, a vrut să facă şi în ţară ceea ce ştia cel mai bine, aşa că a investit mare parte din ce câşigase într-o livadă de caişi de la marginea Calafatului. „Am venit acasă datorită copilului. Era în clasa a XII-a şi ne-a chemat acasă, iar atunci am hotărât împreună cu soţia să ne întoarcem după 12 ani de muncă în Spania. Am găsit această livadă de caişi, care se întindea pe două hectare, am cumpărat-o şi ne-am apucat de treabă. De cinci ani trăim de aici. A fost greu, am avut şi bune, şi rele, dar ne-am zbătut şi am reuşit“, a spus Ionel Dancăr.

Prima tranşă a investiţiei a fost de 38.000 de euro, bani câştigaţi după anii de muncă în Spania, iar tehnologiile aplicate au fost cele pe care le-a descoperit acolo. De altfel, şi în prezent continuă colaborarea cu specialiştii spanioli. „Directorul pe care l-am avut timp de 12 ani şi care mi-a fost ca şi un părinte mă ajută şi mă sfătuieşte şi acum. La acest moment am un hectar de caişi, deşi am început cu două. În timp am scos un hectar pentru că nu ne încadram să accesăm fonduri europene. Am luat 40.000 de euro în două tranşe şi am achiziţionat utilajele necesare“, a explicat Ionel Dancăr.

Cosmin Dancăr este unul dintre puţinii fermieri din Dolj care au depus un proiect pentru achiziţionarea unei microfabrici mobile (Foto: Lucian Anghel)

„În 2017 am făcut 19 tone de caise“

Fondurile europene au fost o gură de oxigen şi, în acelaşi timp, un imbold de a continua şi de a dezvolta ferma. Tehnologiile aplicate, preocuparea continuă şi dragostea de pământ au dus la producţii şi de 19 tone de caise pe an. Mare parte din marfă a fost preluată de o fabrică de procesare din Vâlcea, dar a ajuns şi pe pieţele din Dolj. „În 2017, am făcut 19 tone de caise, iar anul trecut, producţia a fost de 11 tone. Media este de aproximativ 12 tone pe an. Depinde cum tai pomii. Am cinci rânduri de pomi şi se coc din iunie până la jumătatea lunii iulie, astfel încât să avem recolte o perioadă mai lungă de timp. Avem desfacere şi în Craiova, dar clienţii cumpără şi direct de aici“, a spus Ionel, care a adăugat că livada de caişi este o afacere profitabilă, cu condiţia ca şi investiţiile să fie pe măsură.

În urmă cu doi ani, Ionel Dancăr a început să cultive zmeuri, iar anul trecut a optat şi pentru căpşuni, şi spune că abia a putut face faţă comenzilor. „Acum am răsad pregătit pentru un hectar de căpşuni şi 50 de ari de zmeuri. Anul trecut, la 20 de ari de zmeuri am avut o producţie de o tonă de zmeură“, a mai spus fermierul din Calafat.

Primele recolte de caise se vor culege anul acesta, în luna iunie (Foto: Lucian Anghel)

Proiect de 94.000 de euro pentru o microfabrică mobilă


Având în vedere producţiile realizate, Ionel Dancăr împreună cu soţia şi cu fiul lor, Cosmin, care între timp a absolvit Facultatea de Agronomie, au decis să treacă la nivelul următor. Acela în care să îşi asigure şi procesarea. Este şi motivul pentru care Cosmin Dancăr a depus un proiect pe măsura M6/3A – Sprijin pentru înființarea cooperativelor crescătorilor de animale /grupurilor de producători în vederea facilitării cooperării orizontale și verticale între actorii din teritoriu – pentru a accesa fonduri europene în vederea achiziţionării unei microfabrici mobile. „Este vorba de o maşinărie în care se poate face suc, compot şi dulceaţă. Practic, e o maşinărie amplasată pe o remorcă, tractată de un microbuz, în care putem ţine marfa. Este o maşinărie mobilă, cu care ne putem deplasa oriunde şi putem face procesare. În cei cinci ani de când ne ocupăm de această afacere, am întâmpinat numeroase greutăţi. Anul trecut, spre exemplu, ni s-au stricat cinci tone de caise şi din acest motiv am început să ne interesăm cum am putea rezolva problema. Avem proiectul depus, săptămâna trecută am fost chemaţi la AFIR şi aşteptăm decizia finală. Proiectul se ridică la 94.000 de euro, dintre care 50 la sută reprezintă cofinanţarea noastră. La sfârşitul lunii februarie, sperăm să primim această maşină. De la GAL-ul pe Dolj ni s-a spus că suntem singurii care am accesat acest proiect“, a spus Ionel Dancăr.

Răsadurile pentru căpşuni pregătite de Ionel Dancăr (Foto: Lucian Anghel)

„Materializarea acestui proiect este un vis pe care abia aştept să îl trăiesc“

În Dolj sunt tot mai mulţi fermieri care optează pentru zmeură şi căpşuni, iar un astfel de proiect ar veni şi în sprijinul lor pentru că le-ar prelua marfa şi ar procesa-o. „Materializarea acestui proiect este un vis pe care abia aştept să îl trăiesc“, a spus Cosmin Dancăr, tânărul de numai 23 de ani care vrea să continue şi să dezvolte ceea ce a început tatăl său. Recunoaşte că nu este uşor, dar ştie că tot ce faci cu pasiune îţi reuşeşte. „Agricultura nu e uşoară, din acest motiv nu mulţi o practică. Se poate însă reuşi, totul ţine de voinţă şi de mentalitate. Şi la noi se pot câştiga bani, trebuie doar să munceşti şi să îţi dai interesul“, a spus Cosmin Dancăr.

Colegii lui de şcoală au plecat în Anglia şi spune că a fost o provocare pentru el să rămână. A făcut-o şi nu îi pare rău. El a reuşit. Speranţa lui Ionel Dancăr este ca România să ofere fiecăruia dintre tinerii ei această şansă. „În ţară am avut multe dezamăgiri: nu te ajută nimeni, nu te învaţă nimeni nimic. Copilul meu a avut 27 de colegi în clasă. Sunt toţi în Anglia, el este singurul care a rămas acasă. Sper să se schimbe ceva în ţara asta pentru că, altfel, aceşti copii nu au viitor. Acum trei ani le-aş fi spus celor care muncesc departe să vină acasă pentru că pot face ceva. Nu zic că nu se poate face, dar trebuie să fie tari, să vină cu bani, pentru că vor întâmpina multe probleme. Nu există forţă de muncă, sunt multe obstacole. Pe mine m-a ajutat faptul că nu am dat înapoi şi m-am luptat. Mi-am urmat ţelul. Nu abandonaţi! Ai abandonat, ai pierdut totul şi sigur pleci iarăşi afară…“, a spus Ionel Dancăr.

Campania „Cred în România“ poate fi susţinută de fiecare dintre noi. Dacă şi dumneavoastră cunoaşteţi oameni care cred în România, trimiteţi-ne povestea lor pe adresa de e-mail [email protected]Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 25 ianuarie 2019

Actualitate

» Stres la locul de muncă: motive şi modalităţi de combatere
» COMISIA EUROPEANĂ DĂ DREPTATE CNMR ÎN SCANDALUL ALOCAȚIILOR PROVOCAT DE AUSTRIA
» Tiroidita autoimună Hashimoto: cauze, simptome, diagnostic, tratament
» OLT: A murit primul pacient din cauza gripei. Medic: „Recoltăm pe bandă rulantă, situația nu e gravă, e foarte gravă“
» Diabetul şi depresia: cum le ţinem sub control
» La 1 km sub Antarctica. Oamenii de știință au forat sub stratul gros de gheață timp de 48 de ore
» DNA cere pedeapsa de 12 ani de închisoare pentru Radu Mazăre în dosarul „Polaris“
» Viceprim-ministrul Ana Birchall a reprezentat Guvernul României la Forumul Economic Mondial de la Davos
» Ce știm despre tulburările mintale la copii?
» Care sunt simptomele depresiei?
» Curiozitate, adaptabilitate şi autocontrol, iată 11 trăsături ale oamenilor inteligenţi confirmate de ştiinţă
» Adulţii sănătoşi ar trebui să evite consumul zilnic de aspirină
» Vreme rea în 26 de judeţe. Toată Oltenia va fi afectată
» S-a redeschis circulația pe A2
» Circulaţia feroviară a fost redeschisă pe linia CF Strâmbuța – Pietrele Albe
» Dăncilă îi cere preşedintelui să semneze decretele de numire a celor doi miniştri
» Regina Elizabeth a II-a le cere politicienilor să pună capăt crizei privind Brexit-ul

Publireportaj

» Șemineul pe lemne, o provocare pentru proprietari

Dolj

» Craiova: Peste 150 de persoane au participat la acțiunea „Ziua Unirii prin Mișcare“, la Water Park
» UPDATE (Video) Jaf armat într-o bancă din Craiova
» „Forumul Industriei Auto 2019“ se organizează în martie, la Craiova
» Se închide temporar pasajul subteran din Craiova
» Craiova: Se desfiinţează staţia de taxi de la Casa Albă
» Craiova: Lansarea cărţii „Copilăria din amintiri”, la Aman
» Zeci de străzi din Craiova vor avea sens unic, de la începutul lunii februarie
» (Video) Craiova: Incendiu la acoperişul unei case, pe strada Drumul Jiului
» Craiova: Amenzi rutiere de peste 12.000 de lei în câteva ore
» Dolj: Tânăr prins la volan cu o alcoolemie record
» Craiova: Clubul melomanilor de la Biblioteca Judeţeană, la prima ediţie dn acest an

Gorj

» (Video) Gorj: DN 67C Novaci-Rânca, redeschis pe un singur sens
» Gorj: Bătrână de 83 de ani, bătută de noră. Poliţia a emis ordin de protecţie
» (Video) Gorj: Drumarii intervin la Rânca pentru redeschiderea șoselei

Olt

» (Video) Olt: Un autocar în care se aflau 12 oameni a ars ca o torţă, în trafic, pe DJ 546
» (Video) Un polițist din Olt, surprins că „încerca“ produsele în Lidl și-a pierdut funcția

Mehedinţi

» Mehedinţi: 7,67% – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM la sfârşitul lunii decembrie 2018

Vâlcea

» Vâlcea: Condamnat la închisoare după ce a bătut trei persoane din cauza unei zone de păşunat
» Două fete au fost rănite pe trecerea de pietoni, în Râmnicu Vâlcea
» Cod galben de vreme rea în judeţul Vâlcea

Sport

» Fotbal / Devis Mangia şi Andrei Cristea au tras concluziile după cantonamentul din Antalya (VIDEO)
» Fotbal / CSO Filiaşi şi-a mai „tras“ doi fotbalişti. Bobonete s-a lăsat!
» Trupa lui Burcea are misiune dificilă în Croaţia
» Handbal (m) / “U” Craiova – CSS Caracal, scor 54-36, într-un joc amical (VIDEO, FOTO)
» Tenis / Perechea Samantha Stosur – Shuai Zhang a câştigat Australian Open
» Tenis / Filip Jianu a ratat calificarea în finala juniorilor la Australian Open

Bani & Afaceri

» Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 3,11%
» Euro creşte din nou puternic pe piaţa interbancară

Sanatate

» Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Numărul de îmbolnăviri din şcoli este de 5.823
» O femeie de 33 de ani a murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 36

Magazin

» Imaginile zilei! Un bătrân, filmat în timp ce aluneca pe o stradă îngheţată, ajutat de două beţe
» Cum şi-a găsit „naşul“ Al Capone, cel mai mare gangster al Americii

Top