3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate39% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

39% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

Milioane de tineri termină liceul fără să aibă cunoştinţe de bază. Studiile arată că aproape 40% dintre ei nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere şi nu pot face deducţii logice simple. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România ocupă primul loc. Şi acest lucru înseamnă că şcoala nu este în stare să-i înveţe mai nimic pe elevi, informeaza Digi24.ro.

Încercaţi să rezolvaţi următoarea problemă: În oferta unui fabricant de garaje, se găsesc diferite modele de bază, care au o ușă și o singură fereastră. George alege acest model. Următoarele ilustraţii prezintă diferite modele de bază văzute din spate. Doar una dintre acestea corespunde modelului ales de George. Întrebarea este: Ce model a ales George?

Pare simplu, nu-i așa? Este un exercițiu de matematică despre spațiu și forme din cadrul testărilor PISA din 2012. Exercițiile precum acesta au pus în dificultate 40% dintre elevii români testați. Un răspuns greşit la o astfel de problemă le sugerează specialiştilor în educație că aceşti copii s-ar putea îndrepta către zona analfabetismului funcţional. Câți dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă acest termen?

Liliana Romaniuc, Asociaţia Română de Literaţie: O persoană este în zona anlafabetismului funcțional dacă ea este capabilă să citească foarte bine un text, este capabilă să memoreze multe informații din textul respectiv, de asemenea să le reproducă, dar nu reușește să folosească informațiile respective în viața de zi cu zi. Altfel spus, ceea ce a citit, a învățat sau a auzit nu îi folosește la nimic atâta vreme cât în viața normală, în diferite contexte, nu reușește să folosească informațiile respective.

Marian Staş, expert în politici de educaţie: Hai să dăm un exemplu de analfabetism funcțional mai întâi. Problemă de clasa a șaptea, la fizică, care spune în felul următor: aveți două rigle, puneți muchiile teșite ale celor două rigle astfel încât să formeze un jgheab. Doamna profesoară, ce înseamnă jgheab, ce înseamnă muchie, ce înseamnă teșit? Știu literele, le agreg în cuvântul teșit și acolo mi se stinge lumina pentru că nu cunosc conceptul ca atare, ceea ce nouă ni se pare cât se poate de firesc.

Liliana Romaniuc, Asociaţia Română de Literaţie: Dacă nu reușeste de niciun fel să înțeleagă fenomenele fizice sau lucruri legare de reacții chimice, și nu mă refer la lucruri sofisticate, ci la cele cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, fie că suntem în bucătărie, fie că ne spălăm pe dinți și folosim pasta de dinți, trebuie să știi să citești și să înțelegi ce srie acolo, să știi ce îți ajută și de ce să te ferești. Obișnuim să spunem că asta înseamnă să funcționezi în societate, să funcționezi tu ca persoană, de asta conceptul se numește alfabetizare funcțională, potrivit sursei citate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS