24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCare este prima ţară din lume care a intrat deja în noul an

Care este prima ţară din lume care a intrat deja în noul an

Primul stat de pe mapamond care schimbă oficial anul este statul Kiribati. Potrivit Mediafax, Kiribati a intrat deja în anul 2019, la ora locală 0.00, respectiv ora 12.00 ora României. Băştinaşii de pe insula Crăciunului, un mic teritoriu, fără guvernare proprie, aparţinând de Australia, aflat în Oceanul Indian au strecut în noul an. Insula este situată la 2.360 km Nord-Vest de Perth, din Australia de Vest, şi la 500 km la Sud de Jakarta, Indonezia.

Kiribati este o ţară insulară cu trei grupuri de insule – Insulele Gilbert, Insulele Phoenix şi Insulele Line – de aproximativ 100.000 de locuitori şi se pot mândri cu statutul oficial de „ţara soarelui răsare”, ţinând cont de convenţiile care stabilesc fusul orar pe toată planeta. Republica Kiribati este unul dintre primele locuri de pe Pământ străbătute de primele raze ale Soarelui în fiecare dimineaţă.

La scurt timp după statul Kiribati, urmează intrarea în noul an pentru Noua Zeelandă şi apoi Australia. Ultimii oameni de pe glob care vor spune „La mulţi ani, 2019!” vor fi cei din insulele Howland si Baker, la 26 de ore după cei din Kiribati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS