Acasă Actualitate Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat Rezoluția prin care se sărbătorește...

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat Rezoluția prin care se sărbătorește ”Centenarul Marii Unirii a României din 1918”

-

Viceprim-ministrul Ana Birchall a transmis un mesaj în care salută adoptarea de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA a Rezoluției prin care se sărbătorește ”Centenarul Marii Unirii a României din 1918”, mărturie a legăturii istorice dintre România și SUA. De asemenea, Ana Birchall apreciază excelenta cooperare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Așa cum este menționat și în documentul adoptat de către Camera Reprezentanților, “La 100 de ani de la Marea Uniune din 1918, România se află împreună cu Statele Unite, ca partener strategic și aliat NATO, care a contribuit cu credință la construirea și apărarea unei Europe întregi, libere și în pace și și-a demonstrat angajamentul de a împărtăși povara securității noastre transatlantice colective”.

Ana Birchall, alături de Ivanka Trump, fiica preşedintelui SUA, în Camera Reprezentanților din Congresul SUA
Ana Birchall, alături de Ivanka Trump, fiica preşedintelui SUA, în Camera Reprezentanților din Congresul SUA

Dezvoltarea, consolidarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA este un obiectiv puternic susținut de către prim-ministrul Viorica Dancilă și de către Guvernul României și asumat în Programul de Guvernare, confirmând consistența relațiilor dintre cele două state, la 100 de ani de la crearea României Unite.

Guvernul României apreciază sprijinul constant al SUA de-a lungul istoriei în devenirea sa democratică, încă din 1918, când Statele Unite au sprijinit aspirațiile României de libertate și unitate, pe baza celor 14 puncte ale președintelui Woodrow Wilson, marcând o puternică legătură de prietenie între cele două națiuni.

2018 a fost un an de excepție în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic, inclusiv prin seria contactelor politico-diplomatice cu  înalți reprezentanți ai administrației SUA, tendință pe care Guvernul Dăncilă o va promova și în perioada următoare.

“Mulțumim inițiatorilor republicani și democrați: Michael Turner și Dan Lipinski, co-preşedinți ai Grupului de prietenie pentru România din legislativul american, Jackie Walorski, membru al Grupului de prietenie pentru România, și Gregory Meeks, vicepreședinte al Subcomisiei pentru Europa, Eurasia și Amenințări Emergente, precum și tuturor membrilor Camerei Reprezentanților și ai Administrației SUA pentru această rezoluție, semn al prețuirii și al prieteniei româno-americane”, a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall.

ȘTIRI VIDEO GdS