14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEmmanuel Macron a decretat "stare de urgență socială și economică" în Franța

Emmanuel Macron a decretat „stare de urgență socială și economică” în Franța

Toleranță zero față de violența din stradă, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, care s-a adresat luni seară francezilor. Le-a promis însă compatrioților săi o viață mai bună începând cu anul viitor, când salariul minim pe economie va crește cu 100 de euro, și le-a cerut angajatorilor să le ofere salariaților o primă pentru sărbătorile de iarnă.
Guvernul, a spus președintele Emmanuel Macron, a primit instrucțiuni clare pentru ca nivelul de trai al francezilor să se îmbunătățească vizibil și cât mai repede.

Președintele Franței a vorbit și despre nemulțumirea din țară, o nemulțumire profundă, acumulată în ani, pentru care însă și-a asumat și el o parte din responsabilitate.

„Vreau să decretez astăzi starea de urgență economică și socială. Vrem să ne batem pentru o Franță a meritocrației, a muncii, o Franță în care copiii noștri să trăiască mai bine ca noi. Asta nu se poate fără o școală mai bună”, a spus Emmanuel Macron, președintele Franței.
Starea de urgență economică și socială este o metaforă a președintelui, care speră însă ca francezii să accepte în cele din urmă reforma atât de necesară repornirii economice. Și pentru asta va fi majorat salariul minim, orele suplimentare vor fi defiscalizate și pensiile sub 2.000 de euro nu vor mai fi impozitate.
Emmanuel Macron a prezentat aceste măsuri francezilor după ce, luni dimineață, a avut o întâlnire de 4 ore cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor.
De săptămâni bune, „vestele galbene” cer mărirea salariului minim, reducerea vârstei de pensionare, creșterea pensiilor și reducerea taxelor și impozitelor.
„Am cerut Guvernului şi Parlamentului să facă tot ce este necesar pentru a putea trăi mai bine din salarii de la începutul anului viitor. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună din 2019, fără ca acest lucru să-l coste un euro în plus pe angajator”, a afirmat el în „discursul către naţiune”, relatează AFP, citată de Agerpres..

Orele suplimentare vor fi plătite „fără impozite şi alte cheltuieli din 2019”, cum s-a întâmplat şi în mandatul lui Nicolas Sarkozy.
Preşedintele le-a mai cerut „tuturor angajatorilor care pot” să plătească „o primă de sfârşit de an angajaţilor”, aceasta urmând să fie scutită de impozite şi de alte obligaţii fiscale.

Şeful statului francez a făcut un gest şi în direcţia pensionarilor, „parte preţioasă a naţiunii noastre”. „Pentru cei care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună, vom anula în 2019 creşterea contribuţiei sociale generale pe care au suportat-o în acest an. Efortul care li s-a cerut a fost prea important şi nu a fost corect”, a spus el.

Până acum, doar pensionarii care câştigau mai puţin de 1.200 de euro erau scutiţi de majorare.

Emmanuel Macron a subliniat că furia „vestelor galbene” a fost din multe puncte de vedere justificată şi că este conştient că „s-a întâmplat” să-i rănească pe unii prin afirmaţiile sale. Liderul de la Élysée a evocat „40 de ani de probleme care ies la suprafaţă”. Şeful statului a condamnat la începutul intervenţiei sale „violenţele inadmisibile” care au marcat mişcarea vestelor galbene, dând asigurări că „aceste violenţe nu vor beneficia de nicio indulgenţă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS