Cum să faci cel mai bun cozonac fără frământare şi dospire la rece

Foto: prajituricisialtele.ro


Mirosul de cozonac întregeşte, întotdeauna, atmosfera de sărbătoare din orice casă. Din acest motiv, foarte mulţi români obişnuiesc să aibă întotdeauna pe masa de Crăciun acest preparat. Noi vă dăm o reţetă de cozonac la care nu veţi munci foarte mult.

Ingrediente aluat: 500g faină albă 000, 3 gălbenuşuri,100 g zahăr, 100g unt topit, 225 ml lapte, sare, coaja de lamaie, 1 pliculet drojdie uscată.

Ingrediente umplutură: 250-300g nuca macinată, 2 albuşuri, 150g zahăr, 2 linguri cacao, câteva jumătăţi de nucă pentru decor, 1 ou pentru uns.

Mod de preparare: Pentru un un cozonac fără frământare şi dospire la rece nu este nevoie de prea multe pregătiri. Vor fi mai mulţi timpi dar cu efort minim. Făina cernută se amestecă cu drojdia uscată (fără a fi dizolvată). Zahărul împreună cu laptele cald se amestecă până ce acesta se topeşte.

Peste făina se adaugă gălbenușurile de ouă și laptele călduț în care s-a topit zahărul. Se amestecă ușor apoi se adaugă coajă de lămâie și untul topit. Toate se amestecă câteva minute cât să se incorporeze bine toate ingredientele.


Aluatul format se acoperă cu o folie alimentară din plastic și se da la rece pentru câteva ore sau mai bine peste noapte (așa cum am făcut eu). Dimineață aluatul dospit în frigider se întinde pe un blat de lucru. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul. Se toarnă apoi nuca măcinată și cacaoa neagră și se amestecă ușor. Umplutura se întinde peste foaia de aluat cu ajutorul unei spatule. Foaia de aluat se rulează ușor. După rulare marginile cozonacului se pliază în interior. Cozonacul se așează într-o tavă tapetata cu hârtie și se lasă la temperatura camerei cel puțin o ora, să crească. Nu uităm să-l ungem cu ou bătut și să-l decorăm cu jumătăți de nuca și zahăr tos (opţional). Cuptorul trebuie încălzit în prealabil la 170 grade Celsius. Cozonacul fără frământare și dospire la rece va stă la cuptor cca. o ora. Aici mă refer la cuptor electric.

După coacere acesta se scoate din cuptor și apoi din tavă. Se acoperă cu un șervet din bumbac și se lasă la răcit.

Spor la prajiturit!

Sursa: prajituricisialtele.ro



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 11 decembrie 2018

Actualitate

» O avarie la reţeaua de distribuţie a agentului termic a lăsat sute de craioveni din cartierul Lăpuş fără căldură
» Olguța Vasilescu: Categoric ar trebui o ordonanță pe amnistie și grațiere
» O adolescentă a murit după ce a conectat telefonul la priză în timp ce se afla în baie
» Iohannis a suspendat ședința CSAT. Discuțiile vor fi reluate pe 19 decembrie
» Viorica Dăncilă are un nou consilier de stat pentru mediul de afaceri: Ramona Ioana Bruynseels, fostă secretar de stat în SGG, eliberată din funcție chiar de actualul premier, în ianuarie
» O femeie din Teleorman a abandonat doi bebeluşi, în frig, pe stradă. Cine este mama acestora
» Un român de 64 de ani, căutat în Anglia după ce a jefuit o bancă
» Cum să faci cel mai bun cozonac fără frământare şi dospire la rece
» Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie prin care solicită aderarea României şi Bulgariei la Schengen
» Se schimbă conducerea la Automobile Dacia. Cine va conduce uzina de la 1 ianuarie
» INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,4%

Publireportaj

» Petrecerea de Crăciun Milan Academy, în parteneriat cu E-TWOW
» Craiova, uitată de autorități

Local

» Primul caz de pestă porcină la mistreți în Olt

Dolj

» Rămâne după gratii din prea multă „dragoste“ pentru biciclete
» (GALERIE FOTO) Stradă din Craiova, modernizată la preţ de autostradă. Vezi ce drum de pământ va fi asfaltat cu patru milioane de euro
» Liftiera de la SJU Craiova, la Comisia de disciplină
» Vine iarna, rău ne pare, strada noastră asfalt n-are!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Biblioteca Aman, desemnată „Biblioteca anului 2017”
» Se opreşte apa pe un segment din Calea Bucureşti şi pe câteva străzi adiacente
» Craiova: Incendiu la o casă de pariuri de pe Calea Severinului
» Marcel Iureș și George Mihăiță, din nou pe scena Teatrului Colibri Craiova
» Craiova: Şoferii care nu au acordat prioritate pietonilor, sancţionaţi
» Craiovean depistat conducând un autoturism neînmatriculat
» Doi tineri s-au ciocnit cu maşinile în intersecţia din apropierea SJU Craiova
» Dolj: Razie de amploare în Calafat
» Poate fi Craiova următoarea Capitală a Tineretului din România 2020 – 2021?

Gorj

» Primăria Albeni, din nou în centrul unui scandal
» Directorul-pedichiură ar putea scăpa de demitere
» Directorii mai au puţin timp să cheltuiască sumele primite pentru şcoli
» Pregătiri pentru demarara ultimelor lucrări la Stadionul Municipal
» Gorj: Angajaţii unei firme ar fi tăiat ilegal zeci de arbori
» (VIDEO) Gorj: Unui bătrân i s-a făcut rău în timp ce îşi aştepta nepotul să iasă de la şcoală
» Gorj: Muniţie confecţionată artizanal, confiscată de poliţie
» Gorj: Accident rutier cu două victime la Moi

Vâlcea

» Vâlcea: Şofer cercetat pentru că a refuzat recoltarea probelor biologice
» Protest spontan la Dacia și la Oltchim

Sport

» „Leii“ au câştigat ediţia a cincea a Memorialului „Paul Stuparu“
» Au pus gând rău Stelei

Bani & Afaceri

» Prima bancă importantă care le permite clienţilor să se operască din cheltuit
» FMI: Nori de furtună se adună deasupra economiei mondiale

Sanatate

» Beneficiile ceaiului în sezonul rece
» Miracolele făcute de sfecla roșie în organism
» Ministerul Sănătății spune că are în depozit imunoglobulină pentru 3 luni, dar mulți pacienți sunt trimiși de medici să facă rost singuri de medicamente
» Şoriciul de porc: calorii, beneficii şi contraindicaţii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top