9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să faci cel mai bun cozonac fără frământare şi dospire la rece

Cum să faci cel mai bun cozonac fără frământare şi dospire la rece

Mirosul de cozonac întregeşte, întotdeauna, atmosfera de sărbătoare din orice casă. Din acest motiv, foarte mulţi români obişnuiesc să aibă întotdeauna pe masa de Crăciun acest preparat. Noi vă dăm o reţetă de cozonac la care nu veţi munci foarte mult.

Ingrediente aluat: 500g faină albă 000, 3 gălbenuşuri,100 g zahăr, 100g unt topit, 225 ml lapte, sare, coaja de lamaie, 1 pliculet drojdie uscată.

Ingrediente umplutură: 250-300g nuca macinată, 2 albuşuri, 150g zahăr, 2 linguri cacao, câteva jumătăţi de nucă pentru decor, 1 ou pentru uns.

Mod de preparare: Pentru un un cozonac fără frământare şi dospire la rece nu este nevoie de prea multe pregătiri. Vor fi mai mulţi timpi dar cu efort minim. Făina cernută se amestecă cu drojdia uscată (fără a fi dizolvată). Zahărul împreună cu laptele cald se amestecă până ce acesta se topeşte.

Peste făina se adaugă gălbenușurile de ouă și laptele călduț în care s-a topit zahărul. Se amestecă ușor apoi se adaugă coajă de lămâie și untul topit. Toate se amestecă câteva minute cât să se incorporeze bine toate ingredientele.

Aluatul format se acoperă cu o folie alimentară din plastic și se da la rece pentru câteva ore sau mai bine peste noapte (așa cum am făcut eu). Dimineață aluatul dospit în frigider se întinde pe un blat de lucru. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul. Se toarnă apoi nuca măcinată și cacaoa neagră și se amestecă ușor. Umplutura se întinde peste foaia de aluat cu ajutorul unei spatule. Foaia de aluat se rulează ușor. După rulare marginile cozonacului se pliază în interior. Cozonacul se așează într-o tavă tapetata cu hârtie și se lasă la temperatura camerei cel puțin o ora, să crească. Nu uităm să-l ungem cu ou bătut și să-l decorăm cu jumătăți de nuca și zahăr tos (opţional). Cuptorul trebuie încălzit în prealabil la 170 grade Celsius. Cozonacul fără frământare și dospire la rece va stă la cuptor cca. o ora. Aici mă refer la cuptor electric.
După coacere acesta se scoate din cuptor și apoi din tavă. Se acoperă cu un șervet din bumbac și se lasă la răcit.

Spor la prajiturit!

Sursa: prajituricisialtele.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS