Acasă Actualitate Oltenia împarte harta sărăciei cu Moldova

Oltenia împarte harta sărăciei cu Moldova

-

Potrivit Institutului Național de Statistică(INS), rata riscului de sărăcie sau excluziune socială(AROPE ) a fost de 35,7%, în anul 2017, corespunzătoare unui număr de 7 milioane persoane, scrie Hotnews. În anul 2017 se constată o nouă descreștere a indicatorului, față de anul 2016 fiind cu 3,1 puncte procentuale mai mic. Totuși, comparativ cu celelalte state membre ale UE, nivelurile relative estimate pentru România sunt foarte mari, spune instituția.
Se remarcă o diferenţă de 1,6 puncte procentuale între persoanele de sex feminin şi masculin (36,5%, respectiv 34,9%), în ceea ce priveşte riscul de sărăcie sau excluziune socială. Totuşi vârsta pare să joace un rol important, indicatorul AROPE fiind mai mare la tinerii din grupa de vârstă 18-24 ani (42,5%) și la copii (41,7%) scăzând la persoanele de 65 de ani şi peste (33,2%) și la cele din grupa de vârstă 25-49 ani (32,5%).
Riscul de sărăcie sau excluziune socială este inegal distribuit în profil regional.

„Păstrând proporţia se observă cam aceeaşi distribuţie a regiunilor ca şi în cazul ratei sărăciei relative. Aşadar, cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială se înregistrează în regiunea Sud-Vest Oltenia, urmată îndeaproape de regiunile Nord-Est ṣi Sud-Est. De remarcat este faptul că în anul 2017 faṭă de 2016, rata sărăciei sau excluziunii sociale a scăzut în regiunea Bucureṣti-Ilfov cu 7,9 puncte procentuale”, se arată în analiza INS.

Cifrele INS, pe scurt:
Una din trei persoane nu a avut bunuri de folosință îndelungată, anul trecut
7 milioane de persoane se aflau anul trecut în risc de sărăcie și excluziune socială
Rata deprivării materiale severe a scăzut, anul trecut
În anul 2017 incidenţa deprivării materiale severe este mai ridicată în principal la copiii în vârstă de până la 18 ani
Aproape 3,9 milioane persoane, în situația deprivării materiale severe
4 din 10 tineri și 4 din 10 copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială
Problemele de locuit afectează mai mult de o treime dintre persoane
Condițiile de locuit pot afecta chiar starea de sănătate a populaţie
Ponderea persoanelor care se confruntă cu lipsa unor condiţii adecvate de locuit este în scădere

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

România U15 se duelează cu Cipru în ultimele jocuri ale anului

Naţionala României U15 va disputa în perioada 19-21 noiembrie două jocuri amicale în compania selecționatei Ciprului, la Centrul Național de Fotbal Buftea....

Șase transfugi intoxicaţi cu fum, găsiţi pe o navă în Portul Constanța

Șase transfugi au fost evacuați, duminică noapte, de pe o navă aflată în Portul Constanța, după ce s-au intoxicat cu fum. Incidentul s-a petrecut după ce aceştia au aprins o saltea dintr-o cabină.