11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCorina Creţu propune o întâlnire la nivel înalt, la Bruxelles, pentru deblocarea proiectului laserului de la Măgurele

Corina Creţu propune o întâlnire la nivel înalt, la Bruxelles, pentru deblocarea proiectului laserului de la Măgurele

Comisarul european Corina Creţu a propus joi la Bruxelles, în cadrul unei discuţii cu ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, o întâlnire la nivel înalt în vederea deblocării celei de-a doua faze a proiectului laserului de la Măgurele, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Corina Creţu a semnalat la întâlnirea cu Nicolae Hurduc îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la blocajul înregistrat în implementarea celei de-a doua faze a proiectului Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele şi a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii cât mai rapide de către autorităţile române şi contractorul selectat de acestea, pentru a avea garanţia că proiectul va fi finalizat în perioada de programare 2014 – 2020.

„Încurajez părţile implicate să încerce să ajungă rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect în actualul exerciţiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetării şi Inovării, precum şi pentru comunitatea cercetătorilor din România, să evite o situaţie care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea şi reputaţia cercetătorilor români. În acest sens, le propun tuturor părţilor implicate în derularea proiectului ELI să avem o discuţie la nivel înalt, de data aceasta la Bruxelles, împreună cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o nouă încercare de a ieşi din acest impas. Proiectul laserului de la Măgurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană”, a declarat comisarul european Corina Creţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS