10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUNESCO include teatrul de umbre din Siria pe lista elementelor aflate în pericol

UNESCO include teatrul de umbre din Siria pe lista elementelor aflate în pericol

Teatrul de umbre tradiţional din Siria, interpretat cu marionete artizanale, este în pericol în urma diferitelor schimbări sociale şi deplasărilor masive ale populaţiei provocate de război, informeză Agerprs, citând EFE.

Comitetul pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO a decis să includă miercuri teatrul de umbre din Siria (marionetele se deplasează în faţa unei lumini pentru a fi proiectate siluetele pe un ecran, sau pe o perdea) pe lista elementelor aflate în pericol, având nevoie de măsuri urgente pentru a nu se pierde.

Într-un comunicat, UNESCO semnalează că reprezentările succesive ale vieţii cotidiene organizate tradiţional în cafenele populare s-au redus considerabil, ca urmare a diversificării generate de mediile de informare şi de tehnologiile digitale.

Dar, mai ales, din cauza „deplasării masive a populaţiei în interiorul şi în afara ţării provocată de conflictul armat”.

UNESCO a înscris alte şase elemente pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial care au nevoie de ajutor urgent pentru a fi salvate. Este vorba de tehnicile de măsurare ale gardienilor apelor subterane din regiunea Gurara-Tuat-Tidikelt în Algeria; dansurile tradiţionale din Nahicevan, numite ‘yalli’, din Azerbaidjan; reprezentaţiile ‘Lkhon Khol’ (Khmer Mask Drama Dance) din apropierea mănăstirii budiste Wat Svay Andet din Cambodgia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS