10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia și Ucraina, în prag de conflict naval în Marea Neagră. Tensiunile au explodat

Rusia și Ucraina, în prag de conflict naval în Marea Neagră. Tensiunile au explodat

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de provocare și de încălcarea legislației internaționale, după ce rușii au încercat să oprească, fără succes, un convoi naval ucrainean în Marea Neagră, relatează Reuters.

Totul a început când două vase de război ucrainene și un remorcher au plecat din portul Odessa către Mariupol, o călătorie care presupune trecerea din Marea Neagră spre Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci.

Marina ucraineană a precizat că navele Pazei de Coastă rusești au încercat să oprească flotila intrând pur și simplu în remorcher. Fără succes, însă.

Presa rusă spune că FSB-ul a acuzat Ucraina că nu a anunțat autoritățile ruse înainte de călătorie și că vasele au fost manevrate periculos, cu intenția de a stârni noi tensiuni, lucru negat de Kiev.

Marina ucraineană a precizat că flotila își va continua călătoria.

În urma acestui incident, autoritatea portuară rusă la Marea Azov a decis să închidă strâmtoarea. Kievul trebuie să prezinte explicații în legătură cu violarea frontierei maritime a Federației Rise, consideră senatorul Serghei Tzekov, citat de RIA Novosti. Rusia a mai precizat că mișcarea navelor în Kerci este permisă în conformitate cu programul aprobat de Căpitănia portului rusesc.

Incidentul din Marea Neagră arată tensiunile uriașe dintre Rusia și Ucraina în zona Mării Azov, pe care ambele țări au dreptul de a o folosi.

Relațiile dintre Moscova și Kiev rămân reci, la patru ani de la anexarea Crimeei de către Rusia și în contextul unui conflict separatist de pe teritoriul ucrainean, pe care Moscova este acuzată că îl sprijină.

 

Sursa: Realitatea.net

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS