6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis, explicaţii de la Bruxelles: Am divergenţe cu Guvernul, dar nu în domeniul pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE/ Ce i-a garantat şeful statului premierului finlandez

Iohannis, explicaţii de la Bruxelles: Am divergenţe cu Guvernul, dar nu în domeniul pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE/ Ce i-a garantat şeful statului premierului finlandez

Klaus Iohannis a declarat, duminică la Bruxelles, că deşi are mai multe divergenţe cu Guvernul, pregătirile pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România nu se numără printre ele, precizând că nu are intenţia să exporte pe plan extern neînţelegerile interne.

„Toate lucrurile pe care le fac pentru această Preşedinţie sunt mult mai bune. Lumea înţelege că vrem să avem o Preşedinţie de succes. Sigur au preocupări, au simţit că mai e de lucru până funcţionează, dar sunt realmente mai optimist decât am fost acum câteva săptămâni. Eu am divergeţe în foarte multe domenii cu Guvernul nostru, dar nu în domeniul afacerilor europene şi nu în domeniul pregătirii Preşedinţiei româneşti pentru Consiliul UE. Trebuie să înţelegem că una este lupta politică, asta este dorinţa de a avea succes pentru preşedinţie Consiliului UE. Noi colaborăm pentru Preşedinţie. Nu am de gând să transfer divergenţele în politică externă pentru Preşedinţie şi nu cred că e intenţia Guvernului”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European, potrivit Mediafax.

Şeful statului a adăugat că a primit semnale de la oficialii europene că lucrurile se mişcă bine în domeniului pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România.

„Am primit de la Bruxelles că lucrurile se mişcă în domeniul pregătirii practice şi logistice. Noi rămăsesem în urmă cu câteva chestiuni de logistică, de dotări, chestiuni care trebuiau să funcţioneze din prima zi şi am fost asigurat că majoritatea au fost deblocate de noul ministru şi lucrurile merg într-o direcţie bună”,a explicat Iohannis.

Preşedintele României a mai spus că nu doreşte să comenteze nimic în legătură cu activitatea fostului ministrul al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care şi-a dat demisia din funcţie, însă a precizat că lucrurile merg mai bine în prezent.

„Nu vreau să fac aprecieri asupra muncii lui Negrescu, dar e mult mai bine acum”, a conchis şeful statului.

I-am garantat premierului finlandez că nu va primi Preşedinţia de la 1 ianuarie

Klaus Iohannis a declarat că, la Consiliul European de duminică, a discutat cu premierul Finlandei, Juha Sipilä, şi i-a transmis că nu va primi Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie, precizând că au râs amândoi, iar oficialul străin a acceptat acest lucru.

Rugat, la finalul reuniunii Consiliului European, să comenteze afirmaţiile premierului finlandez prin care acesta şi-a exprimat disponibilitatea ca Finlanda să înceapă mandatul european din ianuarie 2019, Klaus Iohannis a răspuns: „O poveste de presă. (…) Ştiţi probabil că în Consiliul European stau lângă premierul finlandez şi astăzi i-am garantat că nu va primi Preşedinţia de la 1 ianuarie, şi am râs amândoi şi el a acceptat. Deci lucrurile acelea nu au fundament real. A fost o reacţie generată tot de cineva din jurnalismul finlandez, dar fără să existe un fundament real pentru aşa ceva. Sunt prietenii noştri şi vom merge împreună mai departe”.

Reacţia şefului statului român vine în contextul în care, pe 13 noiembrie Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, afirmă premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru.

În contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei lui Klaus Iohannis care a spus că ţara noastră nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, pentru o perioadă de şase luni, fiind urmată de Finlanda.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS