17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaniel Dăianu: Apariţia unei recesiuni pentru România este posibilă

Daniel Dăianu: Apariţia unei recesiuni pentru România este posibilă

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, vineri, că apariţia unei recesiuni pentru România este posibilă.

„Există perspectiva unei recesiuni. Trebuie să facem o distincţie între recesiunea tehnică şi recesiune, pentru că recesiunea tehnică nu echivalează cu scăderea nivelului PIB-ului. Poţi să ai două trimestre o diminuare, dar nu echivalează cu scăderea nivelului PIB-ului. Aceasta este o recesiune propriu-zisă, când scazi nivelul PIB-ului”, a afirmat Daniel Dăianu.

De exemplu, dacă primele două trimestre ale unui an marchează o scădere a PIB-ului şi evoluţia este compensată în următoarelor două trimestre, nu înseamnă că PIB-ul s-a redus.

„Se va căuta prevenirea unei recesiuni. Recesiunea face parte din ciclul economic, este mişcarea oscilatorie a unei economii. Important este să nu ai o recesiune adâncă. O recesiune adâncă se poate transforma într-o criză”, a explicat Dăianu.

Oficialul Băncii centrale a mai atras atenţia că România trebuie să fie atentă la evoluţia pieţelor internaţionale importante, iar economia germană şi cea americană par să încetinească.

„Pentru a se preveni intrarea într-o recesiune, Fed-ul va fi mult mai precaut în a creşte rata de dobândă. Cred că şi Banca Centrală Europeană, BCE, care pe noi ne interesează foarte mult, va fi atentă faţă de ceea ce numim normalizare. Normalizarea va dura foarte mult timp, în opinia mea. Nu este exclus ca mulţi ani masivele injecţii de lichiditate (n.red. – făcute de BCE, în ultimii ani) să rămână în sistem”, a adăugat Dăianu.

În acest context, reprezentantul Băncii Centrale a reamintit că Japonia injectează lichiditate de decenii.

„Îndemn la observarea unei realităţi care ne înconjoară. Nu este o realitate care poate deveni aievea. Se poate intra pe o traiectorie asemănătoare celei din Japonia, cu inflaţie foarte scăzută, rate de politică foarte scăzute”, a mai spus Dăianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS