3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColaborarea între România şi Republica Moldova în domeniile economic și corporativ

Colaborarea între România şi Republica Moldova în domeniile economic și corporativ

Promovarea inițiativelor antreprenoriale și cooperarea în domeniul afacerilor pe piețe terțe şi în proiecte comune din domeniile economic și corporativ sunt direcții prioritare în colaborarea dintre România şi Republica Moldova.

În cadrul ședinței comune de Guvern din data de 22 noiembrie a.c., Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova au semnat două Memorandumuri de Înțelegere cu privire la acțiunile ce se vor derula pe aceste direcții de interes comun.

Memorandumurile sunt rezultatele concrete ale discuțiilor bilaterale purtate în cadrul lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică de săptămâna trecută, cu accent pe valorificarea experienței mediului de afaceri din Republica Moldova pe spațiul est-european și a celui românesc pe zona comunitară.

Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea antreprenoriatului și cooperare economică și corporativă între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova promovează colaborarea în domeniul start-up-urilor, cele două ministere având obiective comune, printre care stimularea ocupării forței de muncă, internaționalizarea și crearea unei noi dinamici a creșterii afacerilor, dimensiuni prioritare în economiile naționale.

În acest sens, lansarea unei noi ediții a programului Start-Up Nation în România favorizează stabilirea de parteneriate pentru diseminarea de informații de afaceri în domeniul start-up-urilor. De asemenea, pot fi identificate și alte oportunități economice și de investiții în ambele țări.

Cooperarea în cadrul Memorandumului se va concretiza în acțiuni promoționale de promovare a antreprenoriatului – seminarii, ateliere de lucru, expoziții, târguri, evenimente de tip bootcamp -, organizarea de misiuni economice pentru start-up-uri, precum şi cursuri de pregătire a resurselor umane axate pe antreprenoriat.

Memorandumul de înțelegere pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe se centrează pe stimularea internaționalizării companiilor, un alt obiectiv economic comun al guvernelor din România și Republica Moldova.

Cele două ministere vor organiza evenimente comune – forumuri de afaceri, misiuni comerciale și evenimente Business to Business, în cadrul cărora companiile din România și Republica Moldova vor interacţiona şi vor schimba informaţii privind comerțul, cooperarea și oportunitățile de investiții pe piețele terțe. Expertiza românească pe piața comunitară, precum și avantajul geostrategic al celor două ţări ca platformă de business la bazinul Mării Negre pentru țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene reprezintă oportunităţi pe care firmele din cele două ţări le pot valorifica pe alte pieţe.

Semnarea celor două Memorandumuri va aduce o valoare adăugată cooperării economice bilaterale, facilitând identificarea domeniilor de interes reciproc care vor contribui la extinderea dimensiunii relațiilor comerciale bilaterale dintre România și Republica Moldova, precum și pe alte piețe. Mediile de business din ambele țări sunt impulsionate să exploreze și să extindă legăturile comerciale bilaterale și investițiile reciproce, susţinând astfel priorităţile României în ceea ce priveşte dezvoltarea Parteneriatului Estic şi parcursul european al Republicii Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS