JÖNKÖPING 20181119 Lilian Elmquist, områdeschef barn och ungdom på Socialförvaltningen, Linda Schön, kammaråklagare i Jönköping och Maria Blomkvist, kriminalinspektör, vid en pressträff efter att åklagaren beslutat att åtala en 16-årig pojke för mordet på en hemlös rumänsk man i Huskvarna i augusti. Foto: Adam Ihse / kod 9200

Procurorii suedezi au pus oficial sub acuzare pentru crimă un adolescent de 16 ani care a omorât în bătaie un bărbat fără adăpost din România. Băiatul a fost ajutat de un prieten care are 14 ani şi nu poate fi pus sub acuzare.
După două luni de anchetă, procurorii suedezi şi-au formulat concluziile în cazul uciderii unui bărbat fără adăpost, originar din România.
„Ancheta a relevat următoarele: Cei doi, de 16 respectiv 14 ani, au acţionat împreună şi în cunoştinţă de cauză au ucis un om prin lovituri repetate şi foarte dure aplicate în zona capului şi corpului”, spune Linda Schon, procuror.
Băiatul de 16 ani a fost pus sub acuzare pentru crimă. Cel de 14, fiind minor, a fost preluat de serviciile sociale suedeze.
Pe 8 august, Gheorghe Hortolomei-Lupu, în vârstă de 48 de ani, cunoscut de localnici ca Gică, a fost găsit fără viaţă într-un parc din oraşul Huskvarna. Fusese bătut cu bestialitate de cei doi adolescenţi.
Aceştia erau cunoscuţi că îl hărţuiau pe român de mai multă vreme, aruncau în el cu pietre, pungi cu urină şi alte obiecte. L-au şi agresat de mai multe ori iar alţi prieteni filmau şi postau pe internet imaginile.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.