10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDu-te-vino la Palatul Victoria: PSD a schimbat 21 de miniştri în aproape doi ani de guvernare

Du-te-vino la Palatul Victoria: PSD a schimbat 21 de miniştri în aproape doi ani de guvernare

De la câştigarea alegerilor parlamentare în decembrie 2016, PSD a schimbat în trei guverne un număr de 21 miniştri, şase în Cabinetul Grindeanu, patru în Guvernul Tudose, şi 11 de când a fost învestit Executivul condus de Viorica Dăncilă, pe 29 ianuarie 2018, scrie Mediafax.

Astfel, Guvernul condus de Sorin Grindeanu, care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 4 ianuarie – 29 iunie 2017, ca apoi să fie dat jos de PSD prin moţiune de cenzură adoptată în Parlament, au fost schimbaţi şase miniştri.

După scandalul OUG 13, ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că demisionează, iar pe 23 februarie a fost numit Tudorel Toader, care şi în prezent deţine portofoliul la Justiţie. Ministrul Economiei Alexandru Petrescu a fost remaniat, iar înlocuitorul său a fost Mihai Tudose. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat îl avea pe Florin Jianu (independent) şi a fost schimbat şi înlocuit cu Alexandru Popescu. Totodată, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul era Graţiela Gavrilescu, care a fost înlocuită pe 27 martie 2017 cu Viorel Ilie. La Ministerul Mediului, Daniel Constantin, care era şi vicepremier, a fost înlocuit, pe 27 martie de către Graţiela Gavrilescu. De asemenea, Ministrul Fondurilor Europene Mihaela-Virginia Toader a fost înlocuită de către Rovana Plumb, care şi în momentul de faţă deţine acest portofoliu.

Cât despre Cabinetul Tudose, care şi-a desfăşurat activitatea în intervalul 29 iulie 2017 – 16 ianuarie 2018, au fost înlocuiţi patru miniştri. Prin urmare, ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a fost schimbat, pe 12 septembrie 2017, cu Mihai Fifor. Locul vacantat de Fifor la Ministerul Economiei a fost luat de Gheorghe Şimon. La Ministerul Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost înlocuit, pe 17 octombrie 2017, cu Felix Stroe. Portofoliul de la Fondurile Europene al Rovanei Plumb a fost preluat de către Marius Nica, pe 17 octombrie.

În Guvernul Dăncilă, înaintea remanierii guvernamentale efectuate în şedinţa de luni a Comitetului Executiv al PSD au fost schimbaţi trei miniştri.

Astfel, în Cabinetul Dăncilă, învestit pe 29 ianuarie a.c., după demisia lui Valentin Popa de la Ministerul Educaţiei, pe 27 septembrie, acesta a fost înlocuit cu Rovana Plumb interimar, apoi cu Ecaterina Andronescu. La Ministerul Cercetării Nicolae Burnete a fost înlocuit interimar cu Viorel Ştefan pe 12 septembrie, iar apoi ministru plin a fost numit, pe 29 octombrie, Nicolae Hurduc. După demisia pe 9 noiembrie a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, acesta a fost înlocuit cu George Ciamba, secretar de stat în MAE.

La finalul şedinţei CEx al PSD de luni, premierul Viorica Dăncilă a anunţat remanierea a opt miniştri.

Prin urmare, Ilan Laufer l-a înlocuit pe Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării. Gabriel Leş va fi noul ministru al Apărării, după demisia lui Mihai Fifor, Marius Budăi este noul ministru al Muncii, în locul Olguţei Vasilescu ca preia portofoliul Transporturilor, în locul lui Lucian Şova. Niculae Bădălău îl înlocuieşte pe Dănuţ Andruşcă la Ministerul Economiei, Daniel Breaz a fost numit Ministrul Culturii, în locul lui George Ivaşcu, iar înlocuitorul Ioanei Bran la Ministerul Tineretului şi Sportului este Constantin-Bogdan Matei. Pe ministrul Comunicaţiilor Petre-Bogdan Cojocaru l-a înlocuit Alexandru Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS