14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsrael: Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că organizarea de alegeri anticipate ar fi o greşeală

Israel: Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că organizarea de alegeri anticipate ar fi o greşeală

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică că organizarea de alegeri anticipate ar fi o „greşeală”, în condiţiile în care majoritatea prim-ministrului s-a redus la un vot în parlament (61 din totalul de 120) ca urmare a demisiei, miercuri, a ministrului apărării Avigdor Lieberman, informează Agerpres, citând AFP.

„Într-o perioadă atât de sensibilă din punct de vedere al securităţii, organizarea de alegeri ar fi o greşeală”, a declarat Netanyahu în deschiderea şedinţei consiliului de miniştri.

El urmează să se întâlnească cu ministrul de finanţe Moshe Kahlon la sfârşitul zilei, al cărui sprijin este acum vital pentru supravieţuirea coaliţiei, în încercarea de a-l convinge să nu susţină un plan privind organizarea de alegeri anticipate.

Ministrul apărării Avigdor Lieberman, liderul partidului naţionalist Yisrael Beitenu, a demisionat miercuri pentru a protesta faţă de armistiţiul încheiat indirect între Israel şi islamiştii palestinieni din Hamas şi aliaţii acestora după o serie de altercaţii extrem de dure în Fâşia Gaza.

Moshe Kahlon, şeful partidului de centru Kulanu (10 locuri) al cărui sprijin este vital pentru supravieţuirea coaliţiei, s-a pronunţat pentru organizarea de alegeri „cât mai repede posibil”, în timp ce legislatura actuală se încheie abia în noiembrie 2019.

Un alt membru al coaliţiei, Naftali Bennett, ministru al educaţiei şi lider al partidului naţionalist Căminul Evreiesc (8 locuri), a cerut să preia portofoliul Apărării. Susţinerea acestei formaţiuni este, de asemenea, necesară pentru asigurarea majorităţii guvernamentale.

Vineri, prim-ministrul a respins această cerere şi a anunţat că va asigura interimatul la Ministerul Apărării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS