13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVreme extremă în Europa

Vreme extremă în Europa

Furtunile violente care au lovit Italia, începând de duminică, au făcut cel puțin 12 victime, cele mai multe în Veneţia, a anunţat Protecţia Civilă. Alte două persoane au murit în Malta, este vorba de o turistă care făcea scufundări şi de un pescar.
Veneţia a fost inundată de o maree înaltă excepţională, care a acoperit cam trei sferturi din oraşul lagună. Vântul puternic dinspre larg a ridicat nivelul apei până la 156 de centimetri, un maxim care nu a mai fost atins din decembrie 2008, conform statisticilor. Ca să poată „naviga” pe străduţele inundate, turiştii şi localnicii au avut nevoie de cizme măcar până la genunchi.
2 oameni au murit în Italia şi mulţi alţii au fost răniţi, după ce au fost loviți de copacii smulși din rădăcină în timpul furtunii. Vântul a atins la rafală chiar și 130 de kilometri pe oră. Şcolile sunt închise două zile la rând în multe oraşe din cauza ciclonului care a făcut prăpăd în Peninsulă.
Ciclonul care a lovit Italia a adus rafale de vânt de până la 130 de kilometri pe oră. Zeci de acoperişuri au fost luate pe sus, iar pompierii au fost chemaţi la mii de intervenţii. La Roma, nenumăraţi copaci au fost rupţi, iar pagubele sunt enorme. Şcolile au fost închise și traficul, puternic perturbat.

Veneţia a fost inundată, Piaţa San Marco a fost evacuată, iar şuvoaiele au avariat mozaicul vechi de sute de ani ai celebrei bazilici din piaţă. Pagubele sunt în curs de evaluare. Pe de altă parte, restaurantele nu s-au închis, deşi atât chelnerii, cât şi clienţii au avut nevoie de cizme de cauciuc. Nici la celebrele ateliere de sticlă de Murano cuptoarele nu s-au oprit, deşi au fost inundate.

Zonele de coastă au fost lovite de valuri de până la 10 metri, iar multe oraşe pitoreşti, precum Portofino, au rămas izolate. Portul Rapallo s-a transformat într-un adevărat cimitir de nave. Zeci de iahturi de lux, printre care şi cel al familiei Berlusconi, au fost aruncate pe mal şi distruse sau avariate.
La Terracine, în centrul Italiei, în apropiere de Roma, aproape că nu mai există copaci rămaşi în picioare. Mai mulți martori au publicat online imagini cu maşini zdrobite de arbori.
Vântul puternic a rupt liniile de curent electric, iar mii de case au rămas în beznă.
Situaţia e dramatică şi în sudul ţării.
În Corsica, vântul a bătut atât de tare încât un uragan parcă s-a abătut asupra insulei. Autorităţile au decretat în premieră cod roşu, iar mai multe persoane au fost rănite.
A nins în Franţa şi Spania, unde au fost în vigoare şi alerte de vreme neobişnuit de rece pentru această perioadă. Aproape 200.000 de locuințe au rămas fără curent electric în Franța, și 10.000 în sudul Austriei, din cauza intemperiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS