15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL anunţă că vrea să ceară asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG

PNL anunţă că vrea să ceară asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG

PNL va solicita săptămâna viitoare Birourilor Permanente ale Parlamentului să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru a cere asistenţă în elaborarea formei finale a legilor justiţiei, modificate prin ordonanţe de urgenţă, a anunţat duminică, preşedintele PNL Ludovic Orban, scrie Mediafax.

Imaginea articolului PNL anunţă că vrea să ceară asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG

PNL vrea asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG

„Florin Iordache l-a dezbaterea în plenul Comsiiei de la Veneţia a solicitat nu numai un punct de vedere pe OUG 90 şi 92, dar a solicitat inclusiv asistenţa Comisiei de la Veneţia în elaborarea celor trei legi ale justiţiei, Codului penal şi Codului de procedură penală. Răspunsul Comisiei de la Veneţia a fost că ei sunt disponibili şi vor să coopereze cu autorităţile din România, numai că nu poate să îi sesizeze Toader. Ca să se pronunţe pe ordonanţe au nevoie de sesizări din partea autorităţilor românie, fie din partea Guvenrului, fie din partea Parlamentului. Lucrurile sunt simple. Ăsta e un alt demers pe care îl demarăm săptămâna viitoare. O să solicităm Birourilor Permanente ale Camerelor să solicite pe de o parte asistenţa experţilor Comisiei de la Veneţia în elaborarea formei finale la modificărilor la legile justiţiei şi la coduri şi al doilea capăt de cerere va fi acela de a sesiza Comisia de la Veneţia să se pronunţe la reuniunea plenară din decembrie asupra OUG 90 şi OUG 92”, a declarat Ludovic Orban, la Braşov.

Liderul PNL a precizat că, în răspunsul scrisorii de informare privind legile justiţiei trimisă de liberali, secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert a transmis că oficialii europeni sunt dispuşi să acorde asistenţă pentru elaborarea formei finale a legilor justiţiei, însă aceştia trebuie mai întâi sesizaţi de către Parlament sau Guvern.

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat luna aceasta, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie. Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia „exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS