În Comana, județul Giurgiu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la cinci, trei în satul Budeni și două în Comana. Comitetul Județean de Combatere a Bolilor a decis ca astazi sa fie sacrificati preventiv porcii din cele doua localitati. Este vorba de aproape 400 de animale. Si in comuna învecinată, Mihai Bravu, unde exista 9 focare de Pesta Porcia Africana porcii au fost sacrificați preventive. Însă, după două săptămâni, un cetățean a anunțat autoritățile că are un porc bolnav.
Localnicul avea 11 porci pe care nu-i declarase.
Ca urmare, s-a ales cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă si nu va primi nici despagubiri de la stat.
Un focar ramane activ atata timp cat nu se repopuleaza zona afectata cu porci santinela care sa fie testati dupa 30 de zile, iar in urma testelor sa nu se confirme virusul .
In județul Giurgiu sunt in prezent 21 de focare de Pesta Porcina Africană.

Totodată, trei focare de pestă porcină africană au fost identificate la Ieud, după ce mai mulţi săteni au cumpărat recent animale dintr-o altă localitate, rezultatele fiind confirmate în urma analizelor de laborator efectuate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul comunei Ieud, Nicolae David. Potrivit acestuia, în localitate nu a fost instituită deocamdată starea de carantină.
Comuna Ieud, este prima localitate din judeţul Maramureş unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.