8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIliuță, plâns de locuitorii din Bistreţ

Iliuță, plâns de locuitorii din Bistreţ

Comuna Bistreţ este în lacrimi de când Iliuţă, fiul satului, nu mai este. Ilie Balaci şi-a petrecut primii ani ai copilăriei în această comună. De mic avea spirit competitiv, care uneori îl băga şi-n bucluc.
„Făcea flotări pe fântână. Probabil altcineva făcuse mai multe flotări, iar el s-a ambiţionat, dar i-au slăbit puterile şi a picat în fântână. Taică-meu s-a nimerit pe acolo. A intrat pe lanţul de la ciutură, l-a luat în braţe, căci era doar un copil, şi l-a scos de acolo. Fântâna era chiar în mijlocul uliţei“, ne-a povestit Nicolae Ciobanu, un prieten din copilărie.
Nu-și poate reține lacrimile când îşi amintește că prietenul său nu mai este. „Am aflat când eram de rând cu vacile. Când am venit, la pod, acolo unde se strâng ele, am auzit că a murit Iliuţă. Am copilărit împreună, era un băiat excepţional. Tot poporul îl iubea“, a continuat Nicolae.
Talentul pentru fotbal l-a descoperit Ilie Balaci în Craiova, unde s-a mutat împreună cu părinţii, în fragedă pruncie. Spirit independent, a început să-şi câştige proprii bani încă din adolescență, dar niciodată nu a uitat de unde a plecat. A fost un real ajutor atât financiar, cât şi moral pentru cei apropriaţi.
„A plecat cu părinţii de aici, de la ţară, în Craiova. Au stat în Brestei, pe aleea Timiş. El a făcut şcoala la «Obedeanu», apoi s-a tot mutat. Când era mic, făcea o grămadă de năzbâtii, a fost drăcos de mic, dar a fost un om de miliarde, ca şi tatăl lui. Eu am făcut şcoala generală în Craiova şi ei m-au crescut, apoi el mi-a crescut şi copiii“, a declarat Gabi Vătan, vărul primar al lui Ilie Balaci.

„Era un om de aur“

Din adolescenţă a dus o viaţă independentă. Mereu s-a descurcat şi nu s-a abătut niciodată din drumul său către succes. „El a plecat de mic, de la 16 ani, din casă. Şi-a luat casa lui, la Lumea Copiilor, căci juca la Universitatea şi la naţionala României. S-a descurcat singur, avea banii lui, a fost băiat deştept, îl ducea mintea, s-a descurcat de mic. Eu pentru el am cea mai mare stimă. De câte ori am fost la Craiova, de atâtea ori m-a scos la o cafea, la masă, m-a cinstit mereu. Îmi spunea «Hai, vino ţărane!», aşa mă alinta! El nu mai avea fraţi. Eu eram ca fratele lui“, şi-a adus aminte Gabi.
Atunci când se întorcea acasă, la Bistreț, căuta umbra nucului bătrân şi mânca cu poftă din ciorba de peşte şi puiul la ceaun, specialităţile locului. Aceste clipe îi plăceau mult, astfel încât, când avea ocazia, îşi aducea și prietenii. Toată Craiova Maxima venea aici. „Nu pot să spun că venea des aici, dar venea când voia el. Asta era casa lui. Venea şi se punea acolo, la nuc, în spate, şi îmi spunea: «Mă, ţărane, pune, mă, un pui pe grătar», şi-i făcea soţia la tuci. Mânca cu pâine pe plită“, şi-a încheiat povestea Gabi Vătan.
Casa părintească, simplă, modestă, cu o curte îngustă şi lungă, a devenit loc de pelerinaj. Sătenii se adună la poartă şi îşi aduc aminte cu drag de Iliuţă. Gabi ţine strâns, în mâini, fotografii vechi cu Ilie Balaci pe care le arată mândru, dar cu lacrimi în ochi şi cu sufletul strâns. Cu aceste amintiri a rămas, cu fotografiile vărului său.
Viceprimarul comunei Bistreţ va propune într-o viitoare ședință de consiliu ca atât strada pe care a copilărit Ilie Balaci, strada Bujorilor, cât şi stadionul din localitate să îi poarte numele.
Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS