14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate14 octombrie - Ziua Mondială a Standardizării

14 octombrie – Ziua Mondială a Standardizării

Ziua mondială a standardizării este sărbătorită, în fiecare an, la 14 octombrie, de către membrii Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (International Organization for Standardization – ISO), ai Comisiei Electrotehnice Internaţionale (The International Electrotechnical Commission – IEC) şi ai Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union – ITU), respectiv de toţi cei implicaţi în activitatea de standardizare, informeaz[ Agerpres. Evenimentul celebrează, totodată, munca miilor de specialişti care şi-au dedicat timpul şi experienţa pentru realizarea standardelor internaţionale, europene sau naţionale.

Obiectivul principal al Zilei mondiale a standardizării este acela de a creşte gradul de conştientizare a importanţei standardizării internaţionale în economia globală şi promovarea rolului standardelor internaţionale în toate sectoarele de activitate. Standardele internaţionale oferă o marcă internaţională de certificare pentru produse, servicii şi sisteme, în scopul asigurării calităţii, siguranţei şi eficienţei. Ele sunt esenţiale pentru facilitarea comerţului internaţional.

În 2018, tema este ”Standarde Internaţionale şi a IV-a Revoluţie Industrială”, şi face referire la tehnologiile emergente, care estompează limitele tradiţionale dintre lumea fizică, digitală şi biologică. Această conectivitate sporită a oamenilor şi a lucrurilor va avea un impact deosebit asupra modului în care producem, facem comerţ şi comunicăm, la fel cum, în timpul primei revoluţii industriale, puterea aburului a transformat metodele de producţie şi modul de viaţă al multor societăţi, notează www.iso.org.

În 2017 tema a fost ”Standardele produc oraşe mai inteligente”, iar în 2016 – ”Standardele construiesc încrederea”.

Evenimentul ”Innovation Nation” este organizat în SUA, pentru a celebra Ziua mondială a standardizării, prin care se recunoaşte rolul critic al diferitelor părţi interesate din cadrul acestui domeniu, inclusiv liderii de afaceri, industria, mediul academic şi guvernul. Evenimentul se va desfăşura la 18 octombrie 2018, la Fairmont Hotel din Washington, potrivit https://www.ansi.org. Este prezentat, totodată, Premiul 2018 ”Ronald H. Brown” Leadership Standards, distincţie ce poartă numele fostului secretar de comerţ al Statelor Unite ale Americii şi care va fi acordat unei persoane care a promovat în mod eficient standardizarea ca un instrument esenţial în eliminarea barierelor comerciale globale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS