11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVirusul pestei porcine africane poate fi oprit prin carantina severa

Virusul pestei porcine africane poate fi oprit prin carantina severa

Foto Mediafax
Foto Mediafax

Virusul pestei porcine africane, care face ravagii în România, poate fi oprit. Fermele care au impus carantină severă încă de la apariţia primului focar reuşesc să evite apariţia epidemiei, însă pierd zilnic zeci de mii de euro, pentru că fluxul de producţie este blocat,informeaza Mediafax. Nu mai pot vinde nici un gram de carne, dar scroafele fată, purceii cresc, iar supraaglomerarea din hale îi fac pe porci să se mănânce între ei. Un nou episod al investigaţiei jurnalistice realizate de Gândul vă arată cum a scăpat până acum de virus un mare complex de creştere a porcilor din Ialomiţa.

Cifrele pagubelor aduse de virusul pestei porcine africane (PPA) în România continuă să crească. 980 de focare în 240 de localităţi din 13 judeţe şi despăgubiri plătite în valoare de 12 milioane de euro era bilanţul până pe 4 octombrie 2018. Ancheta Gândul a descoperit că omul este principalul factor de răspândire a PPA în ţară, deşi autorităţile repetă povestea – devenită deja legendară – a hoardelor de mistreţi infestaţi care au cotropit teritoriul naţional trecând Dunărea înot, gonite de vânătorii ucraineni care trăgeau cu mitraliera ca la război.

Desigur, virusul PPA este foarte greu de oprit şi nu există tratament, odată instalată boala, iar ţări precum Polonia, Germania, Spania sau Portugalia s-au chinuit chiar şi 10-14 ani să scape de ea. Totuşi, inconştienţa şi lipsa de responsabilitate cu care au fost tratate avertismentele venite de la Comisia Europeană şi SRI încă din 2016 sunt revoltătoare. Am descris, în primele episoade ale anchetei în care Gândul a pornit pe urmele PPA în România, superficialitatea cu care au reacţionat cei responsabili: de la filtre cu program de 8 ore din 24, până la ordinul şefului ANSVSA ca inspecţia sanitar-veterinară de primăvară să se facă din birou, pentru a se lăuda în faţa premierului cu economii de 6 milioane de euro.

Nu departe de Slobozia, pe drumul către Bucureşti, cum ieşi din Stejaru, pe DN2A, ”Sisif”, în persoana lui nea Dumitru Cobeală, toarnă dezinfectant cu găleata, degeaba, peste un covor întins peste şosea,  mai informeaza Mediafax.

Intre timp, fermele disciplinate care aplica masurile impuse de autoritati pierd milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS