Dumitru Coarnă, liderul poliţiştilor: Ordinul de protecţie ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţeiDirectoarea unei grădiniţe a fost înjunghiată mortal vineri, făptaşul fiind soţul acesteia, faţă de care avea un ordin de restricţie. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, crede că acest ordin ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei, informează Mediafax.

Ordinul de restricţie emis în 24 noiembrie 2017 de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti prevede că Marius Cristian Botan, soţul Nicoletei Botan, directoarea grădiniţei din Sectorul 2, trebuie să păstreze o distanţă minimă de 200 metri faţă de femeie, faţă de domiciliul acesteia şi faţă de locul său de muncă, situat tot în sectorul 2, dar şi faţă de copiii celor doi.

Totodată, bărbatului i-a fost interzis de către instanţă orice contact cu soţia sa, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod. El a fost nevoie să părăsească locuinţa comună, copiii rămânând în custodia exclusivă a femeii.

Însă acest ordin nu a fost respectat de către Marius Cristian Botan. Vineri, el s-a deplasat la locul de muncă al femeii, la grădiniţă, şi a înjunghiat-o mortal.

Acesta nu este însă un caz izolat. De exemplu, în octombrie 2015, o femeie din Vaslui a fost ucisă cu o baionetă de fostul soţ pe care îl acuzase de violenţă şi împotriva căruia ceruse un ordin de restricţie.

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, este de acord că ordinul de restricţie nu reprezintă o protecţie reală a victimei şi consideră că finanţarea şi reglementarea ar putea fi pârghiile care ar elimina astfel de tragedii.

„E o formă fără fond. Putem discuta de o custodie a poliţistilor, dar asta înseamnă să finanţezi corect un program, să reglementezi astfel încât poliţistul să aibă, prin lege, competenţa să îl reţină 72 de ore pe un nenorocit de genul acesta, dar şi să aibă infrastructura necesară – secţiile de poliţie să-l poată reţine pe o perioadă de 48-72 de ore. Asta presupune şi personal de specialitate. Aşa funcţionează în America: îl iau pe nebun, îl introduc acolo, poliţistul semnează ordinul şi există personal specializat – medic, psiholog, tot ce e nevoie. Apoi acolo se aplică o procedură pentru a elimina starea conflictuală. Or, la noi, uitaţi-vă ce e. El făcea ce voia. E vorba de reglementare şi finanţare. Din lege se dă o competenţă directă poliţistului, ca să nu mă mai duc la judecătorie, să ard timp”, a declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Dumitru Coarnă.

Acesta mai consideră că ordinul de protecţie ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei.

„La instanţă se dă ordinul, dar ordinul acesta ar trebui să fie dat în competenţa exclusivă a poliţiei, a şefului de post, de poliţie. Acela să emită ordinul, să îl pună în executare tot el, dar să aibă şi infrastructură, personal şi spaţii adecvate unde să fie ţinuţi oamenii aceştia, adică să rămână în custodia poliţiei până la 72 de ore”, a mai spus liderul sindicatului.

În prezent, legislaţia în vigoare prevede faptul că ordinul de protecţie se eliberează în baza Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, printr-o cerere adresată judecătoriei din raza domiciliului solicitantului.


Dumitru Coarnă a mai explicat că victima se adresează Poliţiei în cazul în care ordinul de protecţie este încălcat.

„Este îndreptăţită să solicite protecţie orice persoană a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui subiect activ calificat-membru de familie. Protecţia oferită de către instanţă se încadrează în prevederile art. 23 alin. 1 lit. a-h în funcţie de nevoia victimei de protecţie. Dacă se încalcă ordinul de protecţie, sancţiunea este cea prevăzută de dispoziţiile articolului 32 din Lege, închisoare de la o lună la un an pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti”, a mai explicat acesta litera legii.

Tot legea mai arată că împăcarea înlătură răspunderea penală.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a sfătuit-o public, vineri, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, să achiziţioneze ”rapid” brăţări electronice după acest caz, nu bastoane pentru jandarmi.

”Militarul (care şi-a ucis soţia-n.r.) nu avea, dar cetăţeanul de azi (vineri-n.r.) avea ordin de restricţie. (…) să ştiţi că brăţările electonice sunt ieftine şi doamna Carmen Dan pare preocupată să achiziţioneze bastoane pentru jandarmi. Eu îi dau un sfat public: în loc de bastoane, să achiziţioneze rapid brăţări”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la România TV.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului care şi-a înjunghiat mortal soţia, directoare a unei grădiniţe private din Sectorul 2 al Capitalei. Femeia în vârstă de 38 de ani a murit, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Ea avea certuri dese cu soţul său, cel care ar fi atacat-o de altfel, iar în unele nopţi dormea în sediul grădiniţei de frică să nu meargă acasă, potrivit mărturiilor unei vecine.

“Eu ştiu că sunt căsătoriţi, dar aveau probleme, se certau, sunt doi copii la mijloc, erau nopţi când ea rămânea să doarmă în grădiniţă de frică să nu se ducă acasă. Să fie vreo 5-6 ani de când funcţionează grădiniţa”, a declarat o vecină.

 

MediafaxComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 28 ianuarie 2018

Actualitate

» Cum va fi vremea la începutul săptămânii următoare
» Femeia care a agresat doi poliţişti, sub control judiciar pentru 60 de zile
» Prima ninsoare din acest an provoacă haos în Iran
» Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar s-a dublat în decembrie pentru că ordonatorii şi-au deschis târziu creditele
» Botoşani: O femeie a decedat, după ce a fost lovită de o ambulanţă
» Petre Daea, despre declaraţiile lui Kelemen Hunor: „În 1968 m-am îmbătat; şi acum mi-e rău“
» Sprijin financiar pentru investiţii în acvacultură
» Fondatorul Ikea, miliardarul Ingvar Kamprad, a decedat la 91 de ani
» Parlamentarii PSD şi ALDE, în şedinţă
» The Economist: Noile tehnologii schimbă natura războaielor/Rusia şi China nu mai acceptă dominaţia SUA
» Cluj: Un bărbat a murit intoxicat cu fum în urma unui incendiu
» Poliţist din Iaşi, înjunghiat în faţa spitalului după o altercaţie în club
» Sălaj: Maşină urmărită de poliţişti, implicată într-un accident soldat cu decesul unui tânăr
» Zi de doliu naţional în Afganistan după atentatul de la Kabul, soldat cu 95 de morţi
» Ceaţă densă pe autostrada A1 Sibiu – Deva
» CARAŞ-SEVERIN: Traficul rutier pe DN6 este restricţionat
» Mai mulţi taximetrişti s-au bătut cu şoferi de la Uber, la Timişoara
» Dumitru Coarnă, liderul poliţiştilor: Ordinul de protecţie ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei
» Șapte oameni găsiți pe o barcă aflată în derivă în Oceanul Pacific
» “Le Figaro”: Un nou guvern la Bucureşti pentru a bloca Justiţia
» 57 de apeluri de urgență primite de salvamontişti în ultimele 24 de ore. În zonele montane înalte este risc mare de producere a avalanşelor

Local

» Mehedinţi: Accident pe centura oraşului Drobeta Turnu Severin
» Vâlcea: Accident mortal la Măldăreşti

Dolj

» Cealaltă față a Craiovei
» „Cartea Neagră“ a guvernării PSD-ALDE agită spiritele politice
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Reținuți pentru că au condus băuți și fără permis
» A murit după ce a intrat cu mașina într-un pom, pe DN 55
» Câţi dintre fermierii olteni şi-au primit subvenţiile
» Stadionul „Tineretului“, sortit pieirii?
» Povestea bătrânei care a stat zile întregi în Gara Craiova

Gorj

» Gorjeanca Elena Hasna speră să reprezinte România la Eurovision
» Firma de salubritate are oferte pentru a aduce în oraş gunoi din alte judeţe
» Anchetă la Spitalul Judeţean, după ce un primar a făcut scandal
» Fonduri noi pentru modernizarea reţelelor de apă din nouă localităţi
» Gorj: Pistoale confiscate de la romi din Cărbuneşti, în urma unor percheziţii  

Sport

» Băieții lui Pascu au bătut campioana
» Devis Mangia: Sunt mulțumit de munca depusă
» Victorie cu sufletul: SCM a învins Kuban Krasnodar în fața a 4.000 de oameni
» Tenis: Roger Federer a cucerit al 6-lea titlu la Australian Open, al 20-lea de Mare Şlem din carieră
» Fotbal / Juniorii lui Șoavă au debutat cu dreptul în amicale
» Baschet (m): Craiovenii, învinși pe terenul echipei Steaua București
» Fotbal / Bayern a realizat scorul etapei a 20-a din Bundesliga
» Fotbal / Trupa lui Bon a surclasat CSJ-ul
» Volei (m): SCM-U Craiova a învins campioana ACSVM Zalău
» Fotbal / Real Madrid, victorie „pansament“ pe terenul Valenciei
» Tenis / Perechea Marach – Pavic s-a impus la Australian Open
» Tenis / Bara a ratat finala din Florida

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top