17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSiria: Insurgenții resping apelul Moscovei pentru un summit luna viitoare

Siria: Insurgenții resping apelul Moscovei pentru un summit luna viitoare

Zeci de grupări ale insurgenţilor sirieni au respins apelul Moscovei în vederea organizării unui summit luna viitoare, împreună cu reprezentanţi ai regimului de la Damasc, în oraşul rus Soci, pentru a găsi o ieşire la conflictul care sfâşie Siria, informează Agerpres, citând AFP.

Rusia şi Iran – aliaţii cu greutate ai preşedintelui Bashar al-Assad – şi Turcia, care îi susţine pe insurgenţi, au propus vineri organizarea unui „congres de dialog naţional” în staţiunea balneară rusă, în perioada 29-30 ianuarie.

Acest apel intervine într-un moment în care balanţa se apleacă în favoarea regimului de la Damasc, care controlează deja 55% din teritoriul sirian, după ce a înregistrat o serie de victorii în faţa insurgenţilor, prezenţi în doar câteva zone restrânse din această ţară.

„Respingem în totalitate tentativa Rusiei de a ocoli procesul (de pace) de la Geneva”, au anunţat într-un comunicat 40 de grupări ale insurgenţilor, cu referire la negocierile de pace care au avut loc în mai multe rânduri la Geneva sub egida ONU şi care nu s-au soldat până acum cu o reuşită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS