22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoreea de Nord califică ultimele sancțiuni impuse de ONU drept „un act de război“

Coreea de Nord califică ultimele sancțiuni impuse de ONU drept „un act de război“

Coreea de Nord a calificat duminică drept „act de război” noile sancțiuni votate de Consiliul de Securitate al ONU, reafirmând că aceste măsuri nu o vor descuraja să ducă la capăt programele nuclear și balistic, scrie AFP, potrivit Hotnews. „Respingem în totalitate ultimele sancțiuni ale ONU (…) drept o afectare violență a suveranitățîi republicii noastre și un act de război care distruge pacea și stabilitatea în peninsula coreeană și în regiune“ a declarat ministrl nord-coreean al Afacerilor externe, într-un comunicat publicat duminică de agenția oficială KCNA, scrie Hotnews.

Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit vineri sancțiunile împotriva Coreii de Nord printr-un vot unanim asupra unei rezoluțîi americane care abordează aprovizionarea cu petrol și chestiunea muncitorilor nord-coreeni din străînătate, relatează AFP. Este a nouă serie de sancțiuni impuse de ONU, deosebit de severe, dintre care ultimele trei au fost adoptate la inițiativa americanilor după un test nuclear și mai multe tiruri cu rachete efectuate de Phenian, scrie Agerpres. Din septembrie 2016, Coreea de Nord a efectuat un test nuclear – cel de-al șaselea – și a lansat mai multe rachete, acțiuni interzise de Națiunile Unite. Washingtonul a depus joi un proiect de rezoluție după negocieri cu China, aliat al Phenianului, în urmă unui nou tir cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), la 28 noiembrie. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, prezidat în decembrie de Japonia, au adoptat textul în jurul orelor 13.30 (18.30 GMT).
Această inițiativa intervine într-un context în care nici SUA, nici Coreea de Nord nu se arată dispuse să demareze negocieri pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană. Președintele american, Donald Trump, a amenințat „să distrugă complet” Coreea de Nord în cazul unui atac asupra Statelor Unite, în timp ce Phenianul susține că trebuie acceptat că putere nucleară. Rezoluția îi vizează în special pe expatriatii nord-coreeni, toți fiind obligați să se întoarcă acasă până la sfârșitul lui 2019. Proiectul inițial prevedea un termen de 12 luni. Mai multe mii de nord-coreeni lucrează în străînătate, mai ales în Rusia și China, generând prețioase venituri în valută pentru țară lor. Potrivit ONU, ei muncesc în „condiții apropiate de sclavie”. Textul înăsprește cu precădere unele dispoziții incluse în rezoluțîi precedente, în special reducând livrările de petrol brut și rafinat care provin majoritar din China. Aprovizionările cu produse petroliere trebuie în consecință să scadă cu 75%, și nu cu 90% cum au dorit inițial Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS