10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarea cotei de biocarburant din benzină la 8% ar putea fi amânată pentru 2019

Majorarea cotei de biocarburant din benzină la 8% ar putea fi amânată pentru 2019

Obligatia ca petrolistii sa introduca in benzina un continut de biocarburant de minimum 8% in volum ar putea fi amanata cu un an, astfel incat masura sa fie aplicata abia de la 1 ianuarie 2019, si nu de la inceputul anului viitor, din cauza ca autoritatile nu mai au timp sa evalueze impactul acestei masuri, informează HotNews.ro, citând news.ro.

In plus, autoritatile vor sa amane cu doi ani obligativitatea impunerii reducerii de gaze cu efect de sera cu 6%, pana in 2020, arata un proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

„Autoritatile publice centrale cu atributii in domeniul reglementat nu au posibilitatea sa evalueze pe baza unor date relevante atat impactul impunerii reducerii de gaze cu efect de sera cu 6% pana la finalul anului 2018, cat si efectele impunerii in benzina a unui continut de biocarburant de minimum 8% in volum, precum si al proportiei echivalente de biocarburant din motorina necesare pentru indeplinirea dezideratului de 6%, care sa fie sustinut exclusiv prin introducerea de biocarburanti in combustibilii fosili”, arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Autorii documentului spun ca solutionarea problemei necesita un interval rezonabil de timp, solicitand prorogarea termenelor prevazute in HG nr. 928/2012 si HG nr. 935/2011, in sensul atingerii procentului de 6% in anul 2020, iar procentul de amestec de minim 8% sa fie aplicat incepand cu cel tarziu 1 ianuarie 2019.

Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor derula, pe parcursul anului 2018, procesul de evaluare a impactului impunerii reducerii de gaze cu efect de sera cu 6% si a efectelor impunerii in benzina a unui continut de biocarburant de minimum 8% in volum, precum si a proportiei echivalente de biocarburant din motorina necesare pentru indeplinirea dezideratului de 6% sustinut exclusiv prin introducerea de biocarburanti in combustibilii fosili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS