12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonstrul Nisipurilor - ultima premieră a Naționalului craiovean din anul 2017

Monstrul Nisipurilor – ultima premieră a Naționalului craiovean din anul 2017

Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova a anunțat că premiera spectacolului “Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, va avea loc pe 18 decembrie – ora 17.00, la sala Ion D. Sîrbu.
“Monstrul Nisipurilor” este câștigătorul Concursului de Proiecte pentru Tineri Regizori și Scenografi Români, ediția a VII-a, 2016, al TNC. Irina Crăiţă-Mândră(regizor) și Cezarina Iulia Popescu(scenograf) au convins juriul ediției trecute că proiectul lor merită să ajungă pe scena Naționalului craiovean. A convins și textul, autorul Csaba Székely fiind unul dintre cei mai premiaţi dramaturgi români din ultimii ani. Piesele sale din “Trilogia minelor” au fost montate pe diverse scene din ţară. “MaRo” şi “Do you like Banana, Comrade?” se numără printre textele care au fost remarcate atât la festivalurile de teatru din ţară, cât şi la concursurile de dramaturgie din Europa. Piesa “Monstrul Nisipurilor” a fost scrisă în 2014 şi încă nu a avut ocazia să fie montată într-un teatru de limba română.
“Monstrul Nisipurilor” este o comedie neagră care imaginează universul absurd al relațiilor noastre romantice din perspectiva dificultăților/ blocajelor care apar între parteneri. Dragostea, un sentiment despre care nu se știe “când și în ce formă apare” alimentează și motivează toate deciziile și reacțiile personajelor.
Spectacolul funcționează ca o oglindă a felului absurd, disfuncțional în care ajungem să trăim și să gândim, ratând astfel șansa de a fi fericiți.
Iulia Colan, Ioana Florentina Manciu, Romanița Ionescu, Alina Mangra, Raluca Păun, Cătălin Vieru, Claudiu Mihail, Ștefan Cepoi și Marian Politic vor purta nume de fructe (femeile) și de culori (bărbații): Afina, Piersica, Căpşuna, Vișina şi Portocala, Maro, Negru, Ocru, Roşu şi Verde.
Irina Crăiță-Mândră este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (U.N.A.T.C.)„I.L. Caragiale” din București. Spectacolul său de disertație – „Martiri” de Marius von Mayenburg – a fost premiat la Gala Absolvenților UNATC 2016 și ulterior selectat să participe la Festivalul „Pledez pentru Tine(RI)” organizat de către Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și la Maratonul Teatrului Independent din București. Primul său proiect în calitate de regizor liber profesionist a fost spectacolul „Dragoste și informație” de Caryl Churchill realizat stagiunea trecută la Teatrul Național din Bucuresti(TNB) în cadrul programului „9G la TNB” adresat tinerilor regizori de teatru.
În acest proiect Irina Crăiță-Mândră face echipă, din nou, cu Cezarina Iulia Popescu, absolventă a U.N.A.T.C., București, secția scenografie. Cele două au lucrat împreună și la „Dragoste și informație” de Caryl Churchill – TNB.
Muzica spectacolului îi aparține lui Alex Halka. Premiera se joacă cu casa închisă, următoarea reprezentație fiind programată anul următor, pe 13 ianuarie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS