Succesul istoric al României şi al tranziţiei post-comuniste în generalSă vorbim un pic de bine, măcar azi, că prea criticăm mereu şi tot, cum se plâng unii. Deci da, nu doar că România e un proiect post-imperial de succes în Europa de est în ultimul secol şi jumătate, dar participă şi la celălalt succes, al tranziţiei post-comuniste, asistate de UE şi SUA, după cum o arată graficul de mai jos. Rar în istorie avem asemenea exemple de progres rapid şi consistent într-o întreagă regiune, adică de ajungere din urmă a nucleului dur al lumii libere şi prospere: în cazul nostru, Europa de vest.

Faţă de alte continente unde stagnarea e seculară (e uşor să uiţi că în sec XIX Argentina era privită ca o speranţă pentru viitor, la egalitate cu SUA), traiectoria ţărilor europene foste comuniste pare miraculoasă. Editorialele pesimiste de la începutul lui 1990, care se plângeau că e imposibil să faci tranziţia în Polonia sub povara restructurării industriei grele, tensiunilor sociale şi presiunii geostrategice, sunt azi uitate. De România sau Bulgaria nici nu se amintea, nu figurau pe vreun radar şi erau destinate eşecului din start, cu un război civil iugoslav alături ce stătea să înceapă.

Ei bine, iată că Polonia şi România au mers oarecum cap la cap ăştia 27 de ani, fiecare cu suişurile şi coborâşurile ei, dar au închis o bună parte din ecartul de dezvoltare care le separa de media UE. La fel şi celelalte state nou-membre. Chiar ne-am apropiat mult de Ungaria, faţă de care decalajul era mare cu două decenii în urmă, pentru că ei au avut o criză mai lungă iar populismul prostesc al lui Orban frânează de fapt dezvoltarea. România e astăzi de 3-4 ori mai prosperă decât Ucraina sau Republica Moldova, deşi în 1989 pornisem cam din aceeaşi poziţie de PIB/cap, lucru complet dat uitării. De unde se vede că influenţa UE contează enorm, şi nu doar sub formă de fonduri structurale: dacă ar fi doar fondurile UE n-am fi ajuns aici, pentru că le folosim catastrofal de prost.

A fost vorba după 1990 în primul rând de dezlănţuirea energiilor care până atunci se iroseau în zadar în sisteme distorsionate şi planificate, care consumau resurse primare mai scumpe decât produsele finale, deci erau adevărate fabrici de vandalizare a valorii. E vorba de acele schelete industriale de care mai vedem azi ici şi colo în ruină, deplânse de kulturnicii nostalgici. A fost de asemenea vorba de re-evaluarea activelor naţionale care timp de şaizeci de ani au zăcut depreciate, sub povara unor legi şi norme care distrugeau valoare economică în loc să o creeze, cu o viteză fără precedent în istoria modernă.

Asta arată încă o dată că instituţiile şi politicile sunt mult mai importante decât bogăţiile naturale sau alţi factori în drumul către prosperitate al unei societăţi: gândiţi-vă doar cum terenurile şi clădirile şi-au sporit valoarea cu un ordin de mărime în doar două decenii şi ceva în toată Europa de Est, doar ca rezultat al clarificării situaţiei proprietăţii şi garanţiilor oferite de statul de drept, ancorat în procesul de integrare, urmate de punerea lor într-un circuit economic sănătos. S-a produs îmbogăţirea, prin efect de maree, a tuturor proprietarilor din regiune, mari şi mici.


Sau, când vă mai întrebaţi ce a făcut UE pentru noi est-europenii (ca în cunoscuta secvenţă cu Monty Python de mai jos), gândiţi-vă cum, pentru prima oară de când există aceste ţări relativ sărace, sute de mii de locuitori ai satelor din România şi Bulgaria (şi nu doar elitele înstărite sau studenţii pe burse de stat, ca înainte de comunism) călătoresc liber şi muncesc în Vest, fără să mai depindă de comisii de selecţie şi birouri de paşapoarte.

Fiind mereu în mijlocul evenimentelor, nu suntem în stare să facem paşi îndărăt ca să vedem pădurea de copaci. Kommentariatul român e una din sursele importante ale acestei orbiri – şi am în vedere pe cei sincer-nostalgici, nu pe cei care instrumentează propaganda anti-Vest din interes. Ca şi Eminescu-gazetarul, pe care conservatori şi progresişti contemporani îl iau deopotrivă ca model, directorii de opinie îşi urmăresc propriile marote şi nu au instrumente să perceapă în profunzime ţara de sub ochii lor; oricum, nu mai mult decât politicienii pe care îi critică. Nu se bazează pe argumente factuale, ci pe charisma exprimării; nu analizează, ci dau sentinţe; nu cercetează faptele ca să-şi formeze o părere, ci în cel mai bun caz selectează exemple cu care să-şi ilustreze părerile pre-definite, iar alteori nici atât. Chiar dacă predicţiile lor se infirmă sistematic, supravieţuiesc şi prosperă mediatic în epoca neo-obscurantistă, post-adevăr.

Nu e vorba aici de a înjura sau a lăuda guverne în raport de loialităţi de moment. E vorba de a mai vedea şi altceva decât frecuşul zilnic din politică, de a fi capabil să sesizezi tendinţe, efecte şi cauzele lor reale, pentru a vedea ce merge într-adevăr şi ce nu în societate. Pesimismul milenarist şi critica nespecifică şi monotonă, ca bâzoiul de cimpoi, inclusiv în legătură cu aderarea la Uniunea Europeană – că e rău; că ne cumpără străinii, sau, dimpotrivă, că nu ne cumpără destul de repede (adică la alţii vin investitori şi la noi nu); că nu putem concura şi ne ducem de râpă, sau, dimpotrivă, că suntem prea competitivi şi ni se dă în cap din invidie – sunt datorate şi acestei lipse a capacităţii de analiză. Sub metafore şi largi trăsături de pensulă nu e nimic, în afară de obişnuinţa de a umple spaţiu de emisie ca să ţi se audă vocea.

Şi mai nou, pentru unii dintre ei, pentru a se plia pe noua retorică păşunist-relativistă ce vine din Est, care ştie să se joace abil cu frustrările unor cetăţeni ale căror aspiraţii (reale, legitime şi alimentate tocmai de contactele dese cu Vestul) cresc mai repede decât nivelul real de dezvoltare al societăţii (real şi acela).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 1 decembrie 2017

Actualitate

» Șefii serviciilor de informații, decorați de președintele Iohannis
» Martin Schulz: Germania trebuie sa-si schimbe politica fata de Europa
» Dâmbovița: Turiști prăbușiți cu mașina într-o râpă de 15 metri în zona Padina-Peștera
» Tricolorul, purtat cu mândrie de români: Steagul înseamnă apartenţă, unire şi patriotism
» Buget 2018: Ministerul Culturii va avea 1,1 miliarde de lei, în plus cu 50,4% faţă de 2017
» Dolj: Circa 210.000 de petarde au fost confiscate de poliţişti la Vama Calafat
» Dolj: Aproximativ 8 tone de tutun vrac, descoperite la P.T.F. Bechet
» Playtech.ro a realizat un top al celor mai importanți inventatori români din toate timpurile
» Incendiu produs într-un imobil în care se aflau români, în Germania: 33 de persoane au ajuns la spital
» Un lugojean a mers pe bicicletă până la Alba Iulia: „Am venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani“
» Trei militari români, răniți în Irak și Afganistan, au primit titlul de cetățean de onoare al Capitalei
» UPDATE: Turistul disparut in Parang, gasit fara semne vitale
» Un medic de la un spital din București a închis secţia de ginecologie pe motiv că nu există materiale pentru intervenţii şi analize.
» ANM: Cod galben de ninsori și viscol în 14 județe, de sâmbătă dimineață; informare de ploi și vânt, în rest, de luni seară
» Americanii au defilat pentru prima dată la Slatina, iar TAB-urile și tancurile au făcut parte din tehnica militară prezentată
» Boicot de Ziua Naţională. Dragnea şi Tăriceanu nu au participat la parada de 1 Decembrie
» De la campioni, pentru români: urări de 1 decembrie încărcate de emoţie. Mesajul Simonei Halep, apreciat de mii de fani. Nadia Comăneci: “Ziua naţională a României. Ziua naţională a noastră”
» Succesul istoric al României şi al tranziţiei post-comuniste în general
» Prefectul de Dolj: Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la  dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune
» Craiova: Prinși la furat în magazin
» Ziua națională, sărbătorită la Craiova (galerie foto)
» Familia Regală: Aducem omagiu națiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea țării
» Trafic intens pe Valea Prahovei
» Iohannis: Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră
» România, al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană, în 2016
» Ziua Naţională, în presa internaţională. “De ziua lor, românii protestează. Democraţia, în pericol”
» LA MULȚI ANI ROMÂNIA! Parada de 1 decembrie începe la ora 11.00
» Ziua Naţională sărbătorită în Craiova
» PSD confiscă Ziua Naţională a românilor. A adus autocare cu simpatizanţi din ţară ca să protesteze în Capitală
» Mesajul preşedintelui, de Ziua Naţională a României. În prag de Centenar, este un bun prilej ca românii să reflecte la cum vor să arate ţara lor, spune Iohanis
» La mulţi ani, România !
» Fără vize în Canada, începând de azi

Dolj

» Dolj: Mai mulţi şoferi au fost prinşi băuţi la volan
» Poliţiştii doljeni, prezenţi la manifestările de 1 Decembrie cu autovehiculele din dotare
» Primarul Craiovei, Mihail Genoiu: “Să rămânem uniți și să fim mai buni, mai puternici”
» Vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile: “1 Decembrie este ziua în care idealul unei întregi națiuni s-a intersectat cu destinul său”
» Craiova: Festivalul “Adrian Păunescu”, mutat în sala Teatrului Naţional

Gorj

» Gorj: Sute de persoane au participat, la Târgu Jiu, la festivităţile dedicate Zilei Naţionale

Sport

» Fotbal / Universitatea Craiova – FC Viitorul, al zecelea „episod“
» Fotbal / CSO Filiași, pregătită pentru un rezultat bun la Reșița
» Fotbal / Portugalia și Spania, în aceeași grupă la Cupa Mondială din 2018
» Fotbal / Alb-albaștrii lui Papură și Gușatu s-au distrat cu Becicherecul Mic
» Fotbal / „Satelitul“ merge după puncte în Jimbolia

Top