19.4 C
Craiova
duminică, 20 octombrie, 2019
Acasă Actualitate Astăzi este ziua Celsius

Astăzi este ziua Celsius

-

Astronomul suedez Anders Celsius, cel care a creat scala termometrică folosită ca reper și în România, s-a născut la 27 noiembrie 1701. Profesor la Uppsala University, din Suedia, între anii 1730 și 1744, Anders Celsius a creat scala de măsurare a temperaturilor, marcată cu centigrade, în 1742, în care schimba convenția existentă până în acel an.
În 1742, Anders Celsius a propus o scară „inversă” scării Celsius moderne, unde 0 era temperatura de fierbere, iar 100 cea de îngheț a apei, demonstrând în același timp că temperatura de înghețare a apei nu depinde de presiune. Abia în 1744, anul morții lui Anders Celsius, botanistul Carl Linné a inversat scara Celsius, dându-i forma actuală.
Cu excepția Statelor Unite ale Americii și a altor câtorva țări, scara Celsius este folosită pe larg în toate colțurile lumii.
Scara Fahrenheit a fost propusă în 1724 de către fizicianul Daniel Gabriel Fahrenheit și numită după acesta. Formulele după care puteți face conversia sunt:
Celsius -> Fahrenheit °C = (°F − 32) ÷ 1, 8
Fahrenheit -> Celsius °F = (°C × 1, 8) + 32

ȘTIRI VIDEO GdS

„Elitele“ Universităţii Craiova au surclasat formaţiile clubului Colţea Braşov

Şase din șase puncte, acesta este bilanţul celor două formaţii de „republicani“ ale Universităţii Craiova după dubla susţinută duminică, pe stadionul „Aripile“,...