24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisiile de specialitate din Senat au avizat un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor penalizatoare la împrumuturi

Comisiile de specialitate din Senat au avizat un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor penalizatoare la împrumuturi

Senatorii din Comisia economică şi cea de buget au avizat favorabil, marţi, un proiect de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, informează economica.net.
”Dobânda penalizatoare nu va putea depăşi cu mai mult de 50% dobânda legală. Adică tu te-ai împrumutat cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu va putea fi mai mare de 15%. Nu am inventat nimic, este pur şi simplu alineatul din lege care reglementa şi dobânda între persoane fizice”, a declarat senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice şi unul dintre iniţiatori.
La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, care a fost consultant juridic al iniţiatorilor acestui proiect, a precizat că astfel se pune capăt unui şir de situaţii neplăcute şi litigii pe tema dobânzilor foarte mari pe care ajungea o persoană fizică să le plătească instituţiilor financiare.
”Punem astfel capăt cămătăriei. (…) Dobânda legală este un standard la care se referă şi codul civil, se referă şi multe alte reglementări, dar ea a fost lăsată într-o zonă de imprecizie încă din 2011 şi această zonă de imprecizie a declanşat cele mai multe situaţii neplăcute şi multe litigii în justiţia română, adică raporturile juridice dintre comercianţi şi consumatori, unde se ajunsese la nişte exagerări inadmisibile într-un stat de drept”, a arătat Piperea.
Potrivit acestuia, cei care au luat împrumuturi au ajuns de multe ori să plătească de zece ori mai mult decât se îndatoraseră, iar o extremă a fost o dobândă penalizatoare de 20.000% pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS