Acasă Actualitate PNL i-a cerut Avocatului Poporului să atace la CCR OUG de modificare...

PNL i-a cerut Avocatului Poporului să atace la CCR OUG de modificare a Codului Fiscal

-

PNL a depus, luni, o sesizare prin care cere Avocatului Poporului să atace la CCR OUG privind modificarea Codului Fiscal, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului Ionuţ Dancă.
“PNL a venit astăzi la Avocatul Poporului împreună cu preşedintele Comisiei juridice (a PNL-n.r.) din Camera Deputaţilor, Ioan Cupşa, pentru a depune sesizarea către CCR, având în vedere procedura care ne este la dispoziţie, noi nu putem face în acest moment decât să cerem Avocatului Poporului să sesizeze CCR”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Dancă, citat de Mediafax.
Deputatul Ioan Cupşa a criticat faptul că situaţia extraordinară nu a fost pomenită în OUG.
„În mod esenţial premierul Tudose şi întreg Guvernul încalcă principiile principiile constituţionale, aşa cum încalcă şi normele constituţionale, cu mare uşurinţă. În mod esenţial au încălcat principiul delegării legislative. Nu ar fi putut să adopte prin OUG aceste modificări care sunt foarte voluminoase, sunt peste 27 de pagini (…) de modificări ale unor norme de drept fiscal. Efectiv Guvernul Tudose ca putere executivă uzurpă atributele puteriii legislative”, a adăugat Cupşa.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, luni, că va analiza sesizarea depusă de PNL cu privire la OUG de modificare a Codului Fiscal, afirmând că dacă va sesiza CCR înainte ca OUG să intre în vigoare, Curtea ar putea să o declare inadmisibilă.
„Se prevede expres că ordonanţa va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor. (…)Este o prevedere expresă în Legea 47/1992 care stipulează că CCR se pronunţă asupra legilor şi ordonanţelor în vigoare. Nu e vorba că nu ne grăbim, vom analiza serios, mai ales că în următoarele zile vom mai primi şi alte memorii şi când avem soluţia ne vom pronunţa”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Victor Ciorbea a afirmat că sesizarea ar putea fi declarată inadmisibilă de CCR dacă este judecată înainte ca OUG să intre în vigoare.
„Dacă sunt întrunite condiţiile constituţionale ale jurisprudenţei Curţii şi ale CEDO să ridicăm o excepţie de neconstituţionalitate, dar în niciun caz nu cred că este în interesul nimănui să ne grăbim şi să o facem peste noapte sau fără să avem motive sau să ajungem în situaţia în care s-ar putea, cel puţin teoretic, să fie respinsă ca inadmisibilă pentru că a fost formulată cu mult timp înainte şi la data judecării acea ordonanţă nu este încă în vigoare”, a spus Avocatul Poporului.

ȘTIRI VIDEO GdS